Türkiye'de yayılış gösteren kayalık faresi, Apodemus mystacinus (Danford and Alston, 1877) (Mammalia:Rodentia) popülasyonlarının rapd-pcr analizi
Rapd-pcr analysis of rocky mouse, Apodemus mystacinus (Danford and Alston,1877) (Mammalia:Rodentia) in Turkey
- Tez No: 213836
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REYHAN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kayalık Faresi, Apodemus mystacinus, RAPD-PCR, Türkiye, Rocky Mouse, Apodemus mystacinus, RAPD-PCR, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Apodemus mystacinus Balkanlar'dan Orta Asya ve Kafkasya'ya kadar geniş yayılış göstermektedir. Türkiye'de A. mystacinus'un üç alttürü bulunmaktadır. Daha önceki bir çok çalışma da dahil olmak üzere, A. mystacinus'un Türkiye'deki taksonomik durumu problemlidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki A. mystacinus'un DNA markerlarına dayanarak genetik yapısını araştırmak ve populasyon genetiğine katkıda bulunmaktır. Türkiye'deki 9 lokaliteden toplam 18 birey toplandı. A. mystacinus populasyonlarındaki genetik varyasyonun miktarını ortaya koymak için RAPD-DNA marker sistemi kullanıldı. Çalışılan populasyonlar arasındaki genetik ilişkileri göstermek için Nei'nin genetik mesafe ve genetik benzerlik hesaplamaları kullanıldı. Hesaplamalar POPGENE ve POPULATION bilgisayar programları ile yapıldı. Çalışılan 60 RAPD markerının 14 tanesi 154 polimorfik RAPD bandı ortaya koymuştur. A. mystacinus populasyonları için hesaplanan genetik farklılık Trabzon populasyonunda H= 0,0227 (%P= 4,55) ile Muğla populasyonunda H= 0,2045 (%P= 40,91) aralığındadır. A. mystacinus populasyonlarındaki toplam genetik farklılık HT = 0,3087 olarak hesaplandı. Çalışılan populasyonlar arasındaki genetik farklılığı gösteren GST değeri (0,7438) önemli derecede yüksek çıktı. Genetik mesafe verisiyle oluşturulan dendogram 3 kümelenme gösterdi. A. mystacinus kümesindeki gruplanmanın önceden belirlenen alttür kategorileri ile kısmen uyumlu idi.
Özet (Çeviri)
Apodemus mystacinus is widely distributed from Balkans to Middle East and Caucasus. Three subspecies of A. mystacinus are distributed in Turkey. Despite of several previous studies, the taxonomic status of A. mystacinus in Turkey is problematic.The aim of the present study is to survey genetic structure based on DNA markers and to make contribution to the taxonomic status, population genetics of A. mystacinus in Turkey. A total of 18 specimens were collected from 9 locations in Turkey. To explore the extent of genetic variation in A. mystacinus populations a Randomly Amplified Polymorphic DNA marker system was used. The estimates of NEI?s standart genetic identity and standart genetic distance were calculated to show the genetic relationships between studied populations. All estimations were calculated with the POPGENE and POPULATION softwares. With the 60 RAPD markers tested, 14 of them yielded 154 polymorphic DNA bands. The estimated genetic diversity for A. mystacinus populations was ranged from H= 0.0227 (%P= 4.55) for Trabzon and to 0.2045 (%P=40.91) for Muğla population. The total genetic diversity was calculated as HT= 0.3087 in A. mystacinus populations from Turkey. GST value calculated was high (0.7438) indicating that genetic differentiation among the studied populations was substantial. Dendogram constructed with genetic distance data contained 3 clusters. The groupings in the A. mystacinus cluster were partly consistent with the previously assigned subspecific categories.