Polyradical based organic electrodes to be used in organic plastic batteries
Organik plastik pillerde kullanılacak poliradikal bazlı organik elektrodlar
- Tez No: 282902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK ESAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik, polimer, radikal, ikincil pil, elektrod-aktif malzeme, Organic, polymer, radical, secondary battery, electrode-active material
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Organik Radikal Piller (ORB) çok sayıda şarj-deşarja döngüsü boyunca iyi bir performansla sağladıkları yüksek enerji yoğunluklarıyla ve zehirsiz oluşlarıyla şarj edilebilir pil teknolojisi için iyi birer adaydırlar. Bu tür pillerde organik radikal içeren polimerler (redoks-aktif polimerler) elektrot aktif materyal olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada, TEMPO kararlı radikalini taşıyan alkil asetilen içerikli monomerler sentezlenmiştir. Fischer esterleşme reaksiyonu ve nükleofilik yer değiştirme tepkimeleri kullanılmıştır. Bu monomerlerden, farklı kokataliz eşliğinde (LDA ve Et3A) [Rh(nbd)Cl]2 katalizörü kullanılarak TEMPO radikali taşıyan alkil içerikli poliasetilenler sentezlenmiştir. Elde edilen monomerler FT-IR, 1H-NMR, UV spektroskopisi, kütle spektrometrisi, elementel analiz ve ESR kullanılarak karakterize edilmiştir. Polimerlerin karakterizasyonunda ise FT-IR, ESR, UV spektroskopisi, GPC, DSC, TGA ve CV kullanılmıştır. Son olarak, bu polimerler katodda kullanılarak düğme piller yapılıp ve şarj ve deşarj özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Organic Radical Batteries (ORBs) are good candidates for the rechargeable battery technology to provide high energy densities along with a good performance during a large number of charge-discharge cycles and being non-toxic. Organic radical containing polymers (redox-active polymers) are used as electrode active materials for these kind of batteries.In this study, alkyl substituted acetylenic monomers including TEMPO stable radicals were synthesized. Fischer esterification and nucleophilic substitution reactions were applied to obtain related monomers. Then their polymers, TEMPO bearing poly(alkyl substituted acetylenes) were synthesized by using [Rh(nbd)Cl]2 catalyst with two different cocatalysts (Et3A and LDA). Synthesized monomers were characterized via FT-IR, 1H-NMR and UV spectroscopy, mass spectrometry, elemental analysis, and ESR. The polymers obtained were analyzed by FT-IR, ESR and UV spectroscopy, GPC, DSC, TGA, CV. Finally, coin-sized cells were constructed by using these polymers as cathodes and tested for their charging and discharging properties.