Türkiye orijinli bazı buğday çeşitlerinde peroksidaz gen polimorfizminin belirlenmesi
Detection of peroxidase gene polymorphism in wheats from Turkey
- Tez No: 282967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÜLŞEN, YRD. DOÇ. DR. MİKAİL AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Triticum, peroksidaz, polimorfizm, POGP, Triticum, peroxidase, polymorphism, POGP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada buğdaylarda peroksidaz gen polimorfizmini belirlemek için değişik ploidi seviyelerinden 59 buğday çeşidi (diploid, tetraploid, hekzaploid) kullanılmıştır. Çeltik genomundaki peroksidaz genlerinin sekansına göre dizayn edilen 14 farklı POX primeri kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu yapılmıştır. Agaroz jel elektroforezi sonrası elde edilen bantlar skorlanmış ve analiz edilmiştir. Buğday çeşitleri arasında % 74 oranında polimorfizm belirlenmiştir.Buğday genotipleri (59 genotip) arasındaki genetik mesafe ortalama 0.82 olarak bulunmuştur. POX9, POX11, POX13 ve POX14 primerleri, tetraploid ve hekzaploid buğdayları birbirinden ayırmıştır. Ayrıca POGP primerleri ile yapılan çalışmalar yerel çeşitler ile ıslah hatlarını da ayırmıştırPeroksidaz gen polimorfizm (POGP) markırlarının, buğdaylarda daha önce başka markır sistemleri ile yapılan polimorfizm çalışmaları ile karşılaştırıldığında daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 59 wheat genotypes from different ploidy levels (diploid, tetraploid, hexaploid), including breeding lines, landraces and wild relatives were used to detect peroxidase gene polymorphism. PCR amplification of peroxidase gene sequences were carried out by using 14 different primers designed from rice peroxidase gene sequences. After electrophoresis, DNA bands were scored and analyzed. The level of polymorphism was found to be 74% among the wheat genotypes studied.Mean genetic distance was found to be 0.82 among the 59 genotypes. POX9, POX11, POX13 and POX14 primers separated the tetraploid and hexaploid wheat genotypes from each other. Landraces and breeding lines were also separated by peroxidase gene specific primersConsidering the other nuclear marker systems, peroxidase gene polymorphism (POGP) markers were found to be more advantageous to detect the level of polymorphism among wheat genotypes.