Bağ kirişli perde duvarların yatay yükler altındaki davranışının tepe itme analizi ile belirlenmesi
Determination of behavior of coupled-shear walls to lateral forces by pushover analyses
  1. Tez No: 282968
  2. Yazar: ŞEYDA AKYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boşluklu Perde Sistemi, Bağ Kirişi, Pushover Analizi, Artımsal Dinamik Yöntem, Yer Değiştirme Tabanlı Tasarım, Coupled Shear Wall System, Pushover Method, Incremental Dynamic Analysis, Displacement-based Design
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bağ kirişli perde duvar sistemleri, orta ve yüksek katlı yapılarda yatay kuvvetleri karşılamada sıkça kullanılan taşıyıcı sistemlerden biridir. Ancak bu sistemlerin deprem esnasında yıkılmaması ve büyük oranda hasar görmemesi gerekir. Bunu sağlamak için, boşluklu perde duvar elemanlarının yüksek dayanıma, yüksek sünekliliğe, yüksek enerji yutma kapasitesine ve yatay yer değiştirmeleri sınırlamak için yüksek kayma rijtiliğine sahip olmaları gerekmektedir. Yapı mühendisliğinde son yıllardaki gelişmeler, performans tabanlı tasarıma olan ilgiyi arttırmıştır. Bu nedenle burdaki çalışmada ilk olarak, boşluklu perde duvar sistemlerinin performans tabanlı tasarımı gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu tasarım, zaman alanında lineer olmayan çözüm ile kontrol edilmiş ve yapılan dizaynın oldukça güvenli olduğu gözlenmiştir.Buradaki çalışmada farklı tepe itme analizleri kullanılarak, boşluklu perde duvar yapılarının yatay kapasiteleri tahmin edilmiştir. Kullanılan tepe itme metotları; konvansiyonel pushover analizleri (yer değiştirme ve kuvvet tabanlı), kuvvet tabanlı uyarlanabilir itme analizi ve deformasyon tabanlı uyarlanır itme analizlerinden oluşmaktadır. Bu metotların sonuçlarından elde edilen kapasite eğrileri, artımsal dinamik analizi ile elde edilen kapasite eğrisi ile karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmede, mevcut itme analizleri ile boşluklu perde duvar sisteminin kapasitesinin tahmin edilmesi mümkün gözükmemektedir. Ancak deformasyon tabanlı uyarlanır itme analizi ile sistemin taban kesme dayanımı tam anlamıyla belirlenebilmekte ve belli bir bölgeye kadar sistem yer değiştirmesi de tahmin edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Coupled shear walls are one of the systems commonly used in medium and highrise structures to resist lateral forces. Yet these systems should not collapse or be induced severe damage during earthquake actions. For this reason coupled shear walls must have high strength, high ductility, high energy absorbtion capacity and high shear stiffness to limit lateral deformations. The recent advances in structural engineering have increased the interest in performance based design. In the study herein, hence, the performance based design of a coupled shear wall system has been carried out. The design has later been checked against nonlinear time history analysis and the design performed has been confirmed to be quite safe.However, the pushover analysis has never been used before to predict the behavior albeit the favored importance of performance based design. Using different pushover analysis schemes, the lateral load capacity of coupled shear wall systems have been estimated in this study. The procedures employed are i) conventional pushover (deformation and forced based)-CP, ii) force based adaptive pushover-FAP, and iii) deformation based adaptive pushover-DAP analyses. The capacity curves obtained through these procedures have been compared with the one determined through Incremental Dynamic Analysis-IDA. The evaluation shows that it is almost unlikely to determine the capacity curve of coupled shear walls by the nonlinear static analyses. Nonetheless, the displacement based adaptive pushover analyses has been able to predict the base shear capacity and capture the displacement profile of the system up to a certain level in the nonlinear region.