IPv4 ağlarının IPv6 ağlarına entegrasyonu ve IPv6'da farklı yönlendirme protokollerinin başarımı
The integration of IPv4 networks into IPv6 and performance of different routing protocols in IPv6
- Tez No: 282972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DANACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: IPv4, IPv6, yönlendirme protokolleri, OSPFv3, IPv4'ten IPv6'ya geçiş teknikleri, IPv4, IPv6, routing protocols, OSPFv3, IPv4 to IPv6 transition techniques
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bir ağ iletişim protokolü olan IP'nin ilk versiyonu (sürüm) IPv4, 32 bit uzunluğunda olup 4 milyarın üzerinde bilgisayarı adreslemeyi mümkün kılmaktadır. İnternetin 1990'lı yıllardan sonra hızla gelişmesi sonucu IPv4'ün yapısal ve adresleme alanı olarak yetersiz kalmaya başlaması, IP adreslerinin verimli bir şekilde kullanılmaması gibi nedenler, geniş adres aralığı ihtiyacını doğurmuştur. Bu sebeple, 128 bit uzunluğuna sahip bir protokol olan IPv6 geliştirilmiş ve son yıllarda IPv6'ya geçiş çalışmalarına başlanmıştır. Mevcut IPv4 altyapısı üzerinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen yönlendirme işlemi, IPv6'daki adres girdisinin artmasından dolayı yönlendirme tablolarındaki boyutun artması ve 128 bit uzunluğundaki IPv6'nın IPv4'e göre daha fazla işlem gerektirmesi, yönlendirme işleminin önemini ortaya koymaktadır.Bu tez çalışmasında, IPv6'nın genel özellikleri ve IPv4'ten IPv6'ya geçiş yöntemleri incelenerek modellenen örnek bir ağ üzerinde çift yığın yönteminin benzetimi Cisco Packet Tracer (CPT) programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, IPv6 ağlarında kullanılan yönlendirme protokolleri incelenerek, bilgisayar ortamında modellenen ağaç, halka, yıldız topolojileri ve karmaşık bir ağ yapısı üzerinde farklı IPv6 yönlendirme protokollerinin performans analizleri yapılması amaçlanmıştır. Bunun için CPT benzetim programı aracılığıyla modellenen farklı ağlar üzerinde ortalama paket gecikme süreleri ve ortalama veri transfer hızları performans kriteri olarak değerlendirilip; RIPng, OSPFv3, EIGRPv6 ve statik yönlendirme protokollerinin kıyaslamaları yapılarak performansları analiz edilmiştir.Modellenen ağ üzerindeki benzetim sonuçları doğrultusunda karşılaştırılan yönlendirme protokollerinin paket gecikmesi ve veri transfer hızı performans kriteri olarak değerlendirildiğinde en uygun IPv6 yönlendirme protokolü olan OSPFv3 önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first version of IP, a communication network protocol, is IPv4 which is 32 bit length and makes possible to address over 4 billion computers. As a result of Internet?s developing rapidly after 1990s, vast address distance has been needed because of causes like IPv4?s structural and addressing size being insufficient, IP?s addresses not being used efficiently. Therefore, 128 bit length IPv6 protocol has been developed and in recent years transition studies have been made into IPv6. As a result of increasement in IPv6 address input, increasement in routing tables size and 128 bit length IPv6 requiring more transactions compared to IPv4, reveals the importance of routing transaction that is successfully implemented in existing IPv4 infrastructure.In this thesis study, by investigating and modelling the general characteristics of IPv6 and the transition methods from IPv4 to IPv6, simulation of dual stack technique in a network modeled by means of the Cisco Packet Tracer (CPT) simulation program. Also, it is aimed to make performance analysis of different IPv6 routing protocols in a network which has tree, ring, star topologies and a complex structure, modeled in computer environment by investigating the routing protocols used in IPv6 networks. For this purpose, different IPv6 networks have been modeled by means of the CPT simulation program that the performance analysis of RIPng, OSPFv3, EIGRPv6 and static routing protocols has been compared by assessing the average of package delay times and data transfer rates as a performance criteria.When it is assessed that performance criterias which is known package delay time and data transfer rate, the routing protocols are compared according to the results of simulations on modeled network, the most convenient IPv6 routing protocol which is OSPFv3 has been suggested.