Adını Erciyes Dağı' ndan alan bazı bitki taksonlarının polen morfolojisi
Some plant taxa, named after Mount Erciyes, pollen morphology
  1. Tez No: 282990
  2. Yazar: ZERRİN KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Polen morfolojisi, Erciyes Dağı, Kayseri, Pollen morphology, Erciyes Mount, Kayseri
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Erciyes Dağı ismiyle anılan 13 taksonun polen morfolojisi incelenmiştir. Bu taksonlar şunlardır; Herniaria argaea Boiss., Silene argaea Fisch. & Mey., Onobrychis argaea Boiss. & Balansa, Potentilla argaea Boiss., Senecio hypochionaeus Boiss. var. argaeus (Boiss. & Balansa) V. A. Matthews, Anthemis cretica L. subsp. argaea (Boiss. & Balansa) Grierson, Campanula argaea Boiss. & Balansa, Thymus argaeus Boiss. & Balansa, Festuca woronowii Hack. subsp. argaea Markgr. - Dann., Bellardiochloa argaea (Boiss. & Balansa) R. R. Mill, Heracleum argaeum Boiss. & Balansa, Veronica erciyesdagi (M. A. Fischer) C. Vural ve Astragalus argaeus Boiss. & Balansa.Her taksonun polen morfolojisi tanımlanmıştır. Bu taksonların polenleri genellikle simetrik ve izopolardır. Polen şekilleri; Onobrychis argaea'da prolat; Potentilla argaea, Festuca woronowii subsp. argaea, Bellardiachloa argaea, Senecio hypochionaeus var. argaeus, Veronica erciyesdagi ve Anthemis cretica subsp. argaea'da prolat sferoidal; Thymus argaeus ve Herniaria argaea'da subprolat; Astragalus argaeus, Campanula argaea ve Silene argaea'da oblat-sferoidal; Heracleum argaeum' da perprolattır. Yüzey süslemeleri; Silene argaea mikroekinat faveolat; Anthemis cretica subsp. argaea ekinat perforat ve Senecio hypochionaeus var. argaeus'da ekinat; Herniaria argaea'da mikroekinat scabrate; Campanula argaea'da mikroekinat granulat; Festuca woronowii subsp. argaea ve Bellardiachloa argaea'da scabrat; Onobrychis argaea, Astragalus argaeus ve Thymus argaeus'da retikulat; Potentilla argaea'da striat-mikroretikulat; Veronica erciyesdagi ve Heracleum argaeum'da rugulat; Campanula argaea'da mikroekinat-rugulattır. Polen tipleri; Campanula argaea, Herniaria argaea, Festuca woronowii subsp. argaea ve Bellardiachloa argaea'da porat; Silene argaea'da periporat; Onobrychis argaea, Anthemis cretica subsp. argaea, Potentilla argaea ve Veronica erciyesdagi'nda trikolpat; Thymus argaeus'da hekzakolpat; Senecio hypochionaeus var. argaeus, Astragalus argaeus ve Heracleum argaeum'da trikolporattır. Ekzin strüktürleri hepsinde tektattır. Polen morfolojileri her tür için farklıdır.Bu çalışmadaki amacımız; konuyu oluşturan bitki taksonlarının daha iyi tanınmasına katkı sağlamak ve ilerideki sistematik çalışmalara yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, seeks to explain the pollen morphology of 13 taxa named after Mount Erciyes. These; species are; Herniaria argaea Boiss., Silene argaea Fisch. & Mey., Onobrychis argaea Boiss. & Balansa, Potentilla argaea Boiss., Senecio hypochionaeus Boiss. var. argaeus (Boiss. & Balansa) V.A.Matthews, Anthemis cretica L. subsp. argaea (Boiss. & Balansa) Grierson, Campanula argaea Boiss. & Balansa, Thymus argaeus Boiss. & Balansa, Festuca woronowii Hack. subsp. argaea Markgr.- Dann., Bellardiochloa argaea (Boiss. & Balansa) R. R. Mill, Heracleum argaeum Boiss. & Balansa, Veronica erciyesdagi (M. A. Fischer) C. Vural and Astragalus argaeus Boiss. & Balansa.Pollen morphology of each taxa has been described. Pollen grains usuallly symetric and izopolar. Polen shapes; Onobrychis argaea prolat; Potentilla argaea, Festuca woronowii subsp. argaea, Bellardiachloa argaea, Senecio hypochionaeus var. argaeus, Veronica erciyesdagi and Anthemis cretica subsp. argaea prolat sferoidal; Thymus argaeus and Herniaria argaea subprolat; Astragalus argaeus, Campanula argaea and Silene argaea oblat-sferoidal; Heracleum argaeum perprolattır. Ornamentation; Silene argaea microechinate faveolat; Anthemis cretica subsp. argaea echinat-perforat; and Senecio hypochionaeus var. argaeus echinate; Herniaria argaea microechinat-scabrate; Campanula argaea microechinat-granulat; Festuca woronowii subsp. argaea Bellardiachloa argaea scabrate; Onobrychis argaea, Thymus argaeus and Astragalus argaeus reticulate; Potentilla argaea striate-microreticulate; Veronica erciyesdagi and Heracleum argaeum rugulate; Campanula argaea mikroechinate-rugulat. Polen class; Campanula argaea, Herniaria argaea, Festuca woronowii subsp. argaea and Bellardiachloa argaea porat; Silene argaea periporat; Onobrychis argaea, Anthemis cretica subsp. argaea, Potentilla argaea and Veronica erciyesdagi trikolpat; Thymus argaeus hekzakolpat; Senecio hypochionaeus var. argaeus, Astragalus argaeus and Heracleum argaeum?da trikolporattır. Pollen morphology was different for each species.Aim of this study; was to provide a beter understanding of these taxa that were being studied and helped future systematic stduy.