Un güvesi, Ephestia kuehniella, ve kuru meyve güvesi, Plodia interpunctella'nın sitogenetik olarak karşılaştırılması
Comparison cytogenetically of flour moth, Ephestia kuehniella and dried fruit moth, Plodia interpunctella
- Tez No: 282993
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN Ş. TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Plodia interpunctella, Ephestia kuehniella, kromozom analizi, gamma ışınlama, Plodia interpunctella, Ephestia kuehniella, chromosome analysis, gamma irradiation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada ülkemizde yaygın olarak bulunan ve depolanmış hububat ve kuru meyvelere önemli zararlara neden olan Ephestia kuehniella (un güvesi) ve Plodia interpunctella (kuru meyve güvesi), (Lepidoptera: Pyralidae) türlerinin kromozomları incelenmiştir. Her iki türünde 4. evre erkek larvaları kromozom analizi için seçilmiştir. Testislerden elde edilen mayoz kromozom sayıları, E. kuehniella için n=30, P. interpunctella için n=31 olarak tespit edilmiştir. Gama ışınlamanın kromozom ışınları üzerinde olası etkileri de bu çalışmada incelenmiştir. Her iki türünde 4. evre erkek larvalarına 100, 150 ve 200 Gy dozlarında gamma ışını uygulanmıştır. Ancak kromozomlarda herhangi bir değişiklik gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, chromosomes of Ephestia kuehniella and Plodia interpunctella, most harmful pests of stored grains and dried fruits, were examined. Fourth instar male larvae were selected for chromosome analysis. About 15 male larvae were used in each study. Meiosis chromosome numbers of P. interpunctella and E. kuehniella were n=31 and n=30, respectively. Possible effects of gamma radiation on chromosomes were also investigated. Fourth instar male larvae of both species 100, 150 and 200 Gy doses of gamma rays was applied. However, no change was observed in chromosome.