Birlikte çöktürme yöntemi ile su ve gıda örneklerindeki bazı eser metallerin zenginleştirilmesi ve FAAS ile tayini
Preconcentration of some trace metals in water and food samples with coprecipitation method speciaton and their determination by FAAS
  1. Tez No: 282992
  2. Yazar: HARUN AYHANÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte çöktürme, N-benzoil-N-fenilhidroksilamin, taşıyıcı element, eser element, Coprecipitation, N-benzoyl-N-phenylhydroxylamine, carrier element, trace element
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, şelat yapıcı olarak N-benzoil-N-fenil hidroksilamin (BPHA) ve taşıyıcı element olarak Cu(II) ve Fe(III) kullanarak yeni birlikte çöktürme metotları geliştirildi. Cu(II)-BPHA çökeleği ile Fe(III), Cr(III) ve Cr(VI), Fe(III)-BPHA çökeleği ile Cu(II), Pb(II),Cr(III) ve Cr(VI) tayinleri alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (FAAS) ile gerçekleştirildi. Her bir metot için pH, taşıyıcı element ve BPHA miktarları, örnek hacmi ve matriks etkileri gibi birlikte çöktürme şartları detaylı olarak araştırıldı. Her bir metot için optimum pH 6 ve optimum reaktif miktarı 1 mL %1 (w/v) BPHA olarak bulundu. Çalışılan iyonlar için geri kazanma değerleri 1 mg Cu(II) ve 1 mg Fe(III) için kantitatifti. Birlikte çöktürme metotları için optimum örnek hacmi 500 mL idi. Metotların gözlenebilme sınırı değerleri, 0.23-3.2 µg L-1 aralığında değişti. % Bağıl standart sapma değerleri (%BSS) ? % 4.2 idi. Geliştirilen metotların doğruluğu, sertifikalı referans maddelerin (TMDA 54.4 ve SRM 1568a rice flour) analizi ile onaylandı. Geliştirilen metotlar, su ve gıda örneklerindeki analitlerin eser miktarlarının tayini için uygulandı.
Özet (Çeviri)
In this study, new coprecipitation methods were developed using a combination of N-benzoyl-N-phenylhydroxylamine (BPHA) as a chelating reagent and copper(II) and iron(III) as coprecipitate carriers. The determinations of Fe(III), Cr(III) and Cr(VI) with Cu(II)-BPHA coprecipitant and of Cu(II), Pb(II), Cr(III) and Cr(VI) with Fe(III)-BPHA were made by FAAS. The coprecipitation conditions for each method, such as the effect of pH, the amounts of carrier element and BPHA, sample volume and matrix effects were examined in detail. The optimum pH for each method was found as 6. The reagent amount was 1 mL of 1% (w/v) BPHA. The recoveries for the investigated ions were quantitative for 1 mg of Cu(II) and 1 mg of Fe(III) carriers. The optimum sample volume was found as 500 mL for both coprecipitation methods. The detection limit values of the methods changed in the range of 0.23 ? 3.2 µg L-1 and the relative standard deviations (RSD %) were ? 4.2 %. The accuracy of the methods was confirmed by analysing the certified reference material (TMDA 54.4 and SRM 1568a Rice flour). The developed methods were applied for the determination of trace amount of analytes in various water and food samples with satisfactory results.