Aspirin ve asetaldehitin Drosophila melanogaster' in bazı gelişimsel özellikleri üzerine etkileri
Effects of aspirin and acetaldehyde on some developmental stages of Drosophila melanogaster
  1. Tez No: 283045
  2. Yazar: DUYGU KESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetil salisilik asit, Asetaldehit, Toksik Etki, Drosophila melanogaster, Gelişimsel Özellikler, Acetylsalicylic acid, Acetaldehyde, Toxic Effect, Drosophila melanogaster, Development
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Drosophila melanogaster' in bazı gelişimsel özellikleri üzerine asetil salisilik asit (ASA), asetaldehit (AcH) ve bu iki maddenin kombinasyonunun (ASA+AcH) etkileri araştırılmıştır. Madde uygulaması Drosophila' nın besiyerine karıştırılarak yapılmıştır. Uygulanan maddeler, F1 neslinde metamorfoz süresini geciktirmiş, F2 neslinde ise yalnızca AcH olumsuz etkisini devam ettirmiş gibi gözükmektedir. ASA, AcH, ASA+AcH gruplarının erkek bireylerin ömür uzunluğuna bir etkisi olmazken, dişi bireylerde ASA+AcH deney gruplarının yüksek konsantrasyonlarında ömür uzunluğu artmıştır. Yumurta verimi çalışmasında, genel olarak ASA ve AcH, F1 neslinde yumurta verimini düşürürken, F2 neslinde ise arttırmıştır. Bu durum, maddelerin toksisitesi nedeniyle, F1 neslindeki bireylerin, neslini tehlikeye sokmamak için bir sonraki nesilde yumurta sayısını arttırmasından kaynaklanmış olabilir. ASA+AcH kombinasyonunun F2 neslinde canlıda direnç gelişimine neden olduğu düşünülmektedir. Yumurta gelişimindeki etkilerin yumurta verimine benzer olduğu görülmüştür. Farklı olarak, ASA+AcH kombinasyonuna karşı her iki nesilde de direnç gelişmiş olabileceği düşünülmektedir. AcH ve ASA' nın ayrı ayrı uygulanması ile her iki nesilde de, genel olarak, normal birey sayısı artarken, beraber uygulandığında azalmıştır. ASA' nın F1 neslinde erkek bireyler üzerinde toksik etki yaratmış olabileceği düşünülmektedir. Ergin birey sayıları, morfolojik anormallik çalışmasına paralel olarak, her iki nesilde ASA ve AcH maddeleri ergin birey sayısını arttırırken, ASA+AcH kombinasyonu ise düşürmüştür. Eşey oranı çalışmasında, F1 neslinde ASA ve AcH deney grupları, F2 neslinde ise ASA deney grubu eşey oranını etkilemiştir. Buradaki oranların dişi lehine artmış olabileceği düşünülmektedir. Larval dönemde yapılan çalışmalarda, AcH' ın olumlu sonuç vermesi, belki de bu konsantrasyonlarındaki toksik etkinin ADH-ALDH' a bağlı detoksifikasyon mekanizmasının yüksek verimli işleyişi sayesinde yok edilmesinden kaynaklanmış olabilir.
Özet (Çeviri)
The effects of acetylsalicylic acid (ASA), acetaldehyde (AcH) and the combination of these two compounds (ASA+AcH) on several developmental characteristics of Drosophila melanogaster were investigated in this study. Agent applications were made by mixing medium of the Drosophila. In the F1 generation, metamorphosis is thought to be retarded in all groups, but in the F2 generation only AcH? s negative impact seems to be continued. Life lengths of males of ASA, AcH, ASA+AcH groups did not effect, but life lengths of females of ASA+AcH experiment groups were increased by high concentrations. In the study on fecundity, the applications of ASA and AcH groups were shown to decrease the egg efficiency in the F1 generation whereas they increased the egg efficiency in the F2 generation. It has been seen that the effects were nearly the same with egg development. This situation might be resulted from increasing in egg number within the next generation in order not to endanger individuals? generation in the F1 due to the toxicity of chemicals. In the F2 generation ASA+AcH combination is thought to be caused to development of resistance. It has been seen that the effects were nearly the same with egg development. In this part, as being different from the fecundity experiment, It has been anticipated that the resistance is developed in two generations. Generally, while normal individual numbers were increased in both generations with individual applications of AcH and ASA, but it was decreased when they were applied together. In male individuals, it has been considered that toxic effects may occur in ASA group of the F1 generation. Adult individual numbers, as in parallel with morphologic abnormality study, were increased as ASA and AcH substance individual numbers in both generation; but decreased ASA+AcH combination. In sex rate study, ASA and AcH test groups in the F1 generation and only ASA test group in the F2 generation effected the sex rate. It has been anticipated that rates in here are increased in favor of females. Besides, positive results of AcH in the studies made during larval period might have been occurred due to elimination of toxic effects within these concentrations by high effective progressing of detoxification mechanism depending on ADH-ALDH.