ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardı: bir un fabrikası örneği
Standard of ISO 22000 food safety management system: A case of flour factory
- Tez No: 283186
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: ISO 22000, Gıda Güvenliği, HACCP, Un Fabrikası, ISO 22000, Food Safety, HACCP, Flour Factory
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Dünya ticaretinde sınırların giderek ortadan kalktığı, tüketicinin her gün biraz daha fazla bilinçlendiği günümüzde, gıda güvenliği göz ardı edilemez bir kavram olmuştur. Bu nedenle tüketiciler gıda maddesi satın alırken, aldıkları gıdanın ne kadar güvenli olduğunu da sorgulamaktadırlar.Birçok ülke kendi yasal gerekliliklerini, güvenli gıda üretmek için ihtiyaçları ve müşteri memnuniyetini de göz önünde bulundurarak, farklı gıda güvenliği standartları oluşturmuştur. Çok uluslu firmalarda ve farklı ülkelere ihracat yapan şirketlerde bu çeşitlilik kavram karmaşasına ve dokümantasyon yoğunluğuna yol açmıştır. 2005 yılında yürürlüğe giren TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı bu kavram kargaşasını ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. Bu Standard aynı zamanda gıda güvenliği ?yönetim? sistemi standardı olarak da bir ilktir.Bu çalışmanın amacı ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin bir un fabrikasında kuruluşunu ve uygulanışını irdelemek ve standart ile ilgili literatür araştırması yapılmasıdır.Çalışmanın ilk iki bölümünde kalite kavramının meydana çıkışı ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı hakkında literatür bilgilerine yer verilmiş, 3. ve 4. bölümlerinde söz konusu standardın bir un fabrikasında kurulumu ve uygulanması incelenmiştir.Çalışma sürecinde şirket ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini kurmuş, uygulamaya başlamış ve devamlılığını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Food safety became a concept which cannot be ignored at the present day while world trade is becoming more global and consumer is getting more conscious day by day. Therefore, consumers question is how safe the foodstuff they buy.Many countries formed different food safety standards considering their own legal requirements, necessities to produce safe food and customer satisfaction. In multinational companies and in companies who export to different countries, these different standards cause incomprehensibility and heavy documentation. TS EN ISO 22000 Food Safety Standard which became valid in 2005 aims to remove this incomprehensibility. This standard is also first as being food safety management system.The purpose of this studuy was to examine the implementation and the establishment of ISO 22000 Food Safety Management System Standard of a flour mill and to investigate the literature about the standart.In the first and second parts of this study, emerging of quality concept and technical literature information about ISO 22000 Food Safety Management System Standard are depicted. In the third and fourth parts set up and implementation of the system in a flour factory is explained.During this study, company established, implemented and made certain to continuity of ISO 22000 Food Safety Management Standart.