An Intereactive approach for continuous solution space multiple criteria decision making problems
- Tez No: 2833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı karar verme, etkileşimli yaklaşım, Tchebycheff fonksiyonu. iv, Multiple criteria decision making, interactive approach, Tchebycheff function. iii
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET SÜREKLİ ÇÖZÜM KÜMELİ ÇOK AMAÇLI KARAR VERME PROBLEMLERİ İÇİN ETKİLEŞİMLİ BİR YAKLAŞIM TUNÇEL, Levent Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat KÖKSALAN Şubat 1988,105 Sayfa Bu çalışmanın ilk bölümünde, kesikli çözüm kümeli Çok Amaçlı Karar Verme (ÇAKV) problemlerindeki bazı kavramları sürekli çözüm kümeli ÇAKV problemlerine uygulamaya çalıştık. İkinci bölümde problemimizle ilgili teorik temelleri oluşturduk ve sürekli çözüm kümeli ÇAKV problemleri için etkileşimli bir yaklaşım geliştirdik. Yaklaşım ilk olarak iyi bir köşe noktaya ulaşmaya çalışır. Daha sonra bir ideal noktadan ağırlıklandırılmış en büyük uzaklığı en küçükleyen Ağırlıklandırılmış Tchebycheff Fonksiyonu kullanılarak bulunan köşe noktanın çevresinde daha iyi sonuçlar araştırılır. Yaklaşım, Karar Vericinin (KV), farklı iki noktayı amaç fonksiyonu değerlerine göre karşılaştırılmasını gerektirmektedir. Amaç, en iyi çözüme yeterince yakın olan bir çözümü KV ile etkileşimi olası olan en düşük düzeyde tutarak bulabilmektir. Ayrıca sözkonusu yaklaşımla gerçekleştirilen sınırlı sayıda denemeler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTERACTIVE APPROACH FOR CONTINUOUS SOLUTION SPACE MULTIPLE CRITERIA DECISION MAKING PROBLEMS TUNÇEL, Levent M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Murat KÖKSALAN February, 1988, 1Q5 pages In the first part of this study, we try to apply some discrete Multiple Criteria Decision Making (MCDM) concepts to continuous MCDM problems. In the second part, we provide some theoretical basis to our problem and we develop an interactive approach for continuous MCDM problems. The approach first tries to converge to a good extreme point solution. Then within the neighborhood of that extreme point solution a better solution is searched by using a Weighted Tchebycheff Function that minimizes the maximum weighted distance from an ideal point. The approach requires the Decision Maker (DM) to compare distinct solutions in terms of their objective function values. The aim is to find a solution that is sufficiently close to the optimum solution while keeping the amount of interaction with the DM as low as possible. A limited amount of computational experience with the approach is also presented.