Lahana (Brasasica oleracea L.) yapraklarında potasyum beslenmesinin çözünür karbonhidrat birikimi ile ilişkisinin düşük sıcaklık stresinde incelenmesi
- Tez No: 28320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÖNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lahana, çözünür karbonhidrat, potasyum, düşük sıcaklık
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LAHANA {Brassica oleracea L.) YAPRAKLARINDA POTASYUM BESLENMESİNİN ÇÖZÜNÜR KARBONHİDRAT BİRİKİMİ İLE İLİŞKİSİNİN DÜŞÜK SICAKLIK STRESİNDE İNCELENMESİ Yüksel KELEŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Işıl ÖNCEL 1993, Sayfa : 60 Jüri : Prof.Dr. Ender YURDAKULOL Doç.Dr. Işıl ÖNCEL (Danışman) Doç.Dr. Sevil PEHLİVAN Bitkilerde düşük sıcaklık koşullarında çözünür karbonhidrat ların biriktiği bilinmektedir. Bu koşullarda bitkilerin çözünür kar bonhidrat biriktirme yeteneği üzerinde potasyumun önemli etkileri vardır. Bu çalışmada, bir kış sebzesi olan lahana (Brassica oleraeca L)'mn Yalova- 1 ve Bayraklı çeşitlerinde, düşük sıcaklık koşul larında, potasyum klorür, potasyum nitrat, potasyum sülfat ve potas yum dihidrojen fosfat gibi potasyum tuzlarının çözünür karbonhidrat birikimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Potasyum tuzlarının 50 ppm, 100 ppm ve 200 ppm'lik çözel tileri ile gübrelenen bitkiler, 7 hafta süreyle büyütülmüş ve + 5°C, -3°C ve -10°C gibi düşük sıcaklıklara 1 ve 3 gün süreyle bırakıl mışlardır. Potasyum klorür ve potasyum nitrat tuzlarının düşük sıcaklıklarda lahananın çözünür karbonhidrat birikiminde artış sağlamadığı, potasyum sülfat ve potasyum dihidrojen fosfat tuzla rının ise çözünür karbonhidrat miktarını dolayısıyla soğuğa dayanıklılığı artırdığı bulunmuştur. Sıcaklığın azalması ve düşük sıcaklık etkisinde kalma süresinin uzaması, örneklerin çoğunda çö zünür karbonhidrat miktarını artırmıştır. Bayraklı çeşidinde +5°C ve -3°C de, Yalova 1 çeşidinde ise -10°C de daha yüksek çözünür kar bonhidrat birikimi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis THE RELATION WITH POTASSIUM NUTRITION AND THE ACCUMULATION OF SOLUBLE CARBOHYDRATE IN CABBAGE (Brasica oleracea L.) LEAVES AT LOW TEMPERATURE STRESS. Yüksel KELEŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Işıl ÖNCEL 1993, Page : 60 Jury : Prof.Dr. Ender YURDAKULOL : Assoc.Prof.Dr. Işıl ÖNCEL (Supervisor) : Assoc.Prof. Dr. Sevil PEHLİVAN The accumulation of soluble carbohydrates in plants under low temperature conditions is known. In this conditions the potassi um has an. important effect on the plants accumulation ability of the soluble carbohydrates. In this study, the effects of potassium salts, such as potassium chloride, potassium nitrate, potassium sulfate and potassium dihydrogen phosphate on the accumulation of soluble carbohydrate in Yalova- 1 and Bayraklı varieties of a winter vegetab le cabbage (Brassica oleracea L.) have been investigated in low temperature conditions. The plants fertilized with the solution of 50 ppm, 100 ppm and 200 ppm of potassium salts have been grown for 7 weeks and have been exposed to low temperature like +5°C, - 3°C and -10°C for a period of 1 and 3 days potassium chloride and potassium nitrat salts did not provide an increase in the accumulation of soluble car bohydrate of cabbage, however, it has been found that potassium sulfate and potassium dihydrogen phosphate salts increased soluble carbohydrate amount and also the cold hardiness. The decrease of the temperature and the prolongement of the period in the influence of low temperature, increased the amount of soluble carbohydrate in most of the samples. It has been found that the accumulation of more soluble carbohydrate in Bayraklı variety at +5°C and -3°C and in Yalova- 1 variety at -10°C KeyWords: Cabbage, soluble carbohydrate, potassium, low temperature