Farklı konsantrasyonlarda tatbik edilen oksin ve türevlerinin turp (Raphanus sativus L.) yumrusu üzerindeki etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 28321
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNÇ ERCOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Radish, Tuber, Cambial activity, Indol-3yl-acetic acid, 3-indoly butyric acid, 1-naphthyl-acetic acid, 4- dichlorophenoxy acetic acid
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
X ÖZET Yüksek Lisans Tezi PARKLI KONSANTRASYONLARDA TATBÎK EDÎLEN OKSİN VE TÜREVLERİNİN TURP (Raphanus sativus L.) YUMRUSU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Şermin SAVAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Tunç ERCOŞKUN 1993, sayfa: 46 Jüri : Yard. Doç. Dr. Tunç ERCOŞKUN Doç. Dr. Cihat TOKER Doç. Dr. Serpil TERZÎO?LU Bu araştırmada; kırmızı fındık turbunun yaprak sapına uygulanan oksin ve sentetik oksinlerin bitkinin morfolojisi ve yumru anatomisi üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu denemenin sonuçları aşağıda özetlenmiştir. Yumru çapı, yumru uzunluğu ve ağırlığı, kazık kök uzunluğu ve ağırlığı, yaprak uzunluğu ve ağırlığı IAA, IBA, NAA ve 2, 4 -D uyglamaları ile artmıştır. En fazla artma IAA uygulamasında meydana gelmiştir. Oksin ve sentetik oksinler yumru anotomisi üzerine aşağıdaki etkileri yapmıştır. Kambiyum hücre sayılarını arttırmıştır. En fazla artma NAA uygulamasında görülmüştür. Merkezi silindir bölge kalınlığını arttırmıştır. En fazla artma IAA uygulamasında görülmüştür. Odunlaşmış ksilem hücre sayılarını arttırmıştır. En fazla artma IBA ve 2, 4 -D uygulamalarında görülmüştür. Odunlaşmış ksilem hücre çapları IBA ve NAA hormon uygulamalarında kontrollere göre artmıştır. Odunlaşmış ksilem hücre sapları IAA ve 2,4- D hormon uygulamalarında kontrole göre azalmıştır. Odunlaşmamış ksilem parankima hücre çaplarını artmıştır. En fazla artma IAA uygulamasında görülmüştür. Korteks bölge kalınlığını arttırmıştır. En fazla artma NAA uygulamas mda görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Turp, yumru, kambiyal aktivite, indol-3-asetik asit, indol-3-bütirik asit, naftalen asetik asit, 2,4-diklöro fenoksi asetik asit
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT MASTERS THESIS INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF AUXIN AND ITS DERIVATIVES APPLIED IN DIFFERENT CONCENTRATIONS ON RADISH TUBERS (Raphanus sativus L.) Şermin SAVAŞ Ankara University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Asst. Prof. Dr. Tunç ERCOŞKUN 1993, Page: 46 Jury : Asst. Prof. Dr. Tunç ERCOŞKUN Assoc. Prof. Dr. Cihat TOKER Assoc. Prof.Dr. Serpil TERZÎO?LU The aim of this research to investigate the effect of petiole application of auxin and synthetic auxins on morphology and tuber anatomy of radish plant. Below; the experimental results are summer ized. Tuber diameter, tuber length and weight, taproot length and weight, leaf length and weight were increased with application of IAA, IBA, NAA and 2,4-D. The upmost increase was occured with IAA appliance. The following results were obtained in Tuber: Cambium cell numbers were increased. The upmost increase was observed in NAA appliance. Central cylinder zone thickness were enlarged. The upmost increase was observed in IAA appliance. Lignified xylem cell numbers were increased. The upmost increase was observed IBA and 2,4-D appliance. Lignified xylem cell diameters were increased IBA and NAA appliance. On the other hand; lignified xylem cell diameters were decreased with IAA and 2,4-D appliance. Unlignified xylem parenchyma cell diameters were increased in auxin and synthetic auxins appliance. The upmost increased was observed in IAA appliance. Cortex zone thickness were increased. The upmost increase was observed in NAA appliance.