Gıda boyaları
Food dyes
- Tez No: 283215
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gıda boyaları, sertifikalı gıda boyaları, sertifikasız gıda boyaları, Food dyes, certified color additives, unsertified color additives
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gıda boyaları, gıdaların cazibesinin artışında önemli bir rol oynamakta ve gıda katkı maddeleri içerisinde önemli bir grubu oluşturmaktadır. Gıda endüstrisinde geniş bir kullanım alanı olan gıda boyalarının yaklaşık 7000 yıllık tarihinde, ilk olarak sadece bitki ve hayvanlardan elde edilen doğal boya maddeleri kullanılmıştır.Gıda endüstrisi açısından renk maddeleri, günümüzde vazgeçilmez katkı maddeleri haline gelmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte değişik üretim teknikleri ve buna bağlı olarak tüketici beğenisi çeşitlilik kazanmıştır. Hemen her gıda maddesi için alışılmış bir renk istenmektedir. Teknolojik işlem görmüş gıda maddelerinde renk kaybı mutlaka görülmektedir. Gıda boyaları, doğal olarak bulunan rengi arttırarak ya da kaybolanı yerine koyarak gıdanın özelliğini korumak, teknolojik olarak üründe standart renk oluşturmak, başka bir renk veya değişik renk tonları vermek, kalite düşüklüğünü gizlememek koşuluyla cazip ve kabul edilebilen ürünler elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Tez kapsamında gıda boyalarının tarihçesi, numaralandırılması, sınıflandırılması, teknolojik ve toksikolojik özellikleri, kullanıldıkları yerler, kullanış şekilleri ile renk maddelerinin kullanımına ilişkin ulusal ve uluslar arası yasalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Food dyes constitute an important group within food additives and they play an important role in the increase of attraction of foods. In the food industry, there has been a widespread use of food dyes in recent years. The history of food dyes goes back to 7000 years ago and they have been obtained from various plants and animals at that times.Today, colorants in the modern food industry has become indispensable additivies. With emerging technologies, different production techniques have been formed and a variety of new tastes have been offered to the consumers. For almost every food item, an usual color is necessary. In many processed foods discoloration can be seen as a result of process. Food dyes are used naturally to enhance the color of the food or to recover the color fade which occures during the food processing; technologically to create a standard color in a product, to give a different color or different color tones without hiding their low quality in order to obtain acceptable and attractive products. The history of food dyes and their numbering, classification, technological and toxicological aspects as well as national and international regulations related to the use of food dyes were also investigated in the thesis.