Radyoterapide baş-boyun kanserli hastaların 2-D ve 3-D tedavi planlarının karşılaştırılması
The comparison of 2-D and 3-D treatment plans for head-neck patients in radiotherapy
- Tez No: 283416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALİ YALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğrulan doz, Radyoaktivite, Konformal radyoterapi, nazofarinks kanseri, larinks kanseri, Absorbed dose, Radioactivity, conformal radiotherapy, nasopharyngeal cancer, laryngeal cancer
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kanser tedavisinde kullanılan radyasyon üreten cihazların teknik açıdan giderek modernleşmesiyle hem tümöre daha etkin doz verilmesi hem de normal dokuların daha iyi korunması sağlanmış ve standart tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile kanser tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.Bu çalışmanın amacı iki boyutlu tedavi planını ve üç boyutlu tedavi planını karşılaştırarak üç boyutlu tedavi tekniğinin avantajlarını doğrulamaktır. Çalışmada fizik konularının yanı sıra tıbbi uygulamalara yönelik bilgiler de verilmiş, çalışmanın hazırlanmasında konuyla ilgili temel kaynaklar ve bilimsel araştırmalardan yararlanılmıştır.Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nde radyoterapi uygulanmış 4 nazofarinks ve 4 larinks kanserli hastanın 2 Boyutlu (konvansiyonel) ve 3 Boyutlu (konformal) radyoterapi tekniği planlamaları karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak üç boyutlu konformal radyoterapi tekniği ile çoklu alanlar kullanılarak, tümöre yüksek doz verilirken çevresindeki normal dokuların ve kritik organların korunması sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlarla 4 larinks ve 4 nazofarinks kanserinin tedavisinde konformal radyoterapinin konvansiyonel tekniğe göre üstünlüğü gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological developments in radiation-producing devices used in the treatment of cancer both have enabled giving a more effective dose to tumor and providing more protection of the normal tissues. Noteworthy improvements in cancer treatment have been seen by the development of standard treatment methods.The purpose of this study is to verify the advantages of three-dimensional treatment techniques as comparing two- dimensional treatment plans. The information was given for medical applications, as well as physics topics and, basic resources, and scientific research about the subject was used at the preparation of the study.In this study, two-dimensional (conventional) and three-dimensional (conformal) radiotherapy technique plannings of 4 nasopharyngeal cancer patients and 4 laryngeal cancer patients radiotherapy has been put in practice in Ankara University, Cebeci Hospital, Radiation Oncology Clinic, was compared.As a result, it has been obtained that the three-dimensional conformal radiotherapy technique enables to give a high dose to the tumor using multiple areas and to protect the normal tissue and the critical organs which are surrounding the cancer. These obtained results of 4 laryngeal and 4 nasopharyngeal cancer treatments have shown the superiority of the conformal radiotherapy to conventional technique.