Zayıflatılmış ve güçlendirilmiş tipteki çelik kolon-kiriş birleşimlerinin deprem etkisi altındaki davranışının incelenmesi
Weakened and strengthened type steel column-beam junctions to investigate the behavior under earthquake loading
- Tez No: 283447
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik çerçeve, çelik kolon-kiriş birleşimi, kolon-kiriş birleşimlerinin deprem davranışı, zayıflatılmış kiriş enkesiti, Steel frame, the combination of steel column-beam, seismic behavior of column-beam combinations, reduced beam section
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada tipik kolon-kiriş birleşiminde, kolon-kiriş birleşim bölgesinde karşılaşılan olumsuzlukların önüne geçmek için 3 adet deney numunesi üretilmiş ve tersinir tekrarlanır yük altında test edilmiştir. Deney numunelerinin ilki güçlendirilmiş kiriş kesiti şeklinde, ikinci ve üçüncü numuneler ise sıra ile %40 ve %45 oranında zayıflatma yapılmış numunelerdir. Ayrıca sonuçların karşılaştırılması için 1 adet referans numunesi üretilmiştir. Üretilen toplam dört adet deney numunesi S.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü Deprem Laboratuarında rijit yükleme duvarı kullanılarak, deprem yükünü benzeştiren düşey tersinir-tekrarlanır yük altında test edilmiştir. Deneyler deplasman kontrollü olarak gerçekleştirilmiş ve deney sırasında yük ve deplasman ölçümü için yük hücresi ve LVDT `ler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Deney sonunda, deney numunelerinin davranış özellikleri elde edilmiş ve deney numuneleri için yük geçmişi, yük-deplasman ilişkisi, moment-toplam dönme ilişkisi, dayanım zarfı, rijitlik azalımı ve enerji tüketme kapasitesi ilişkileri elde edilmiştir. Ayrıca deney numunelerinin akma ve göçme durumları için analitik hesaplamalar yapılarak bunlara ait sonuçlar verilmiştir. Son olarak elde edilen deneysel ve analitik sonuçların karşılaştırması yapılarak elde edilen sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 4 steel beam to column connection specimens were produced to eliminate the problems of typical beam to column connections and cyclic loading were applied to the specimens. The first specimen was a reinforced beam section and the second and the third ones were reduced beam sections which were reduced %40 and %45 respectively. Furthermore, one typical beam to column connection was produced and tested to compare the results. The specimens were tested on the rigid wall in S.Ü. Civil Engineering Department Earthquake laboratory. Columns were supported with pin connection and the beams were loaded cyclically at the end of them. Displacement controlled loading were applied and the load cell and LVDT were used to measure the applied load and the displacement. At the end of the experimental study, Load-Displacement relationship, Moment-Rotation relationship, the strength, rigidity, energy consumption capacities were obtained. Besides, analytical study on the yielding and tensile points of the specimens was calculated. Finally, the results of experimental and analytical solutions were obtained and the results were compared.