Mogan Gölü (Ankara) kirlilik incelenmesi
Mogan Lake (Ankara) contamination investigation
  1. Tez No: 283478
  2. Yazar: CANSU KAPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. TAHİR NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, azot, kirlilik, Mogan Gölü, Ankara, Mogan Lake, Nitrogen, pollution
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışma alanı Ankara'nın yaklaşık 20 km güneyindeki Gölbaşı ilçesinde Mogan Gölü Havzası adı verilen bölgede bulunmaktadır.Mogan Gölü'nün etrafındaki endüstriyel tesisler ve evsel atıklar herhangi bir arıtılma yapılmaksızın direkt olarak Mogan Gölü'ne boşalmakta ve boşalmaya devam etmektedir. Ayrıca gölün etrafında bulunan tarım arazilerinde kullanılan bilinçsiz gübreleme ile de kirletici parametreler suyun akışı ile beraber derelerle göle kadar ulaşmaktadır. Bu durum, göl içindeki canlı yaşamını olumsuz etkilediği gibi, gölün ömrünü de sınırlandırmaktadır.Mogan Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde olduğundan halen bölge ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın su kirliliği projesi çerçevesinde alınan su numuneleri laboratuar sonuçları kullanılmış olup, veriler grafiklerle dört bölge şeklinde açıklanmaya çalışılmıştır. Mogan Gölü ortası, kuzey ve güney uçları ile gölü besleyen dereler ayrıntılı olarak incelenmiştir.pH, askıda katı madde, toplam azot ve toplam fosfor değerleri bu dört bölgede Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne göre sınır değerlerin üzerinde çıkmıştır. Daha çok kirliliğin kuzeydeki beslenmeyi gerçekleştiren Sukesen deresinden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Derelerin akışı olmadığı kurak mevsimlerde kirletici parametreler göle taşınmamaktadır.
Özet (Çeviri)
.The study area is approximately 20 km south of Ankara's Mogan Lake Golbasi district is located in the region called the Mogan Lake is a purified, without any surrounding industrial facilities and municipal waste discharge continues and reaches directly to Lake Mogan. In addition, the agricultural lands around the lake, polluting the parameters used in the unconscious, fertilising and streams with water flow reaches the lake. This situation negatively affects their lives, such as living in the lake, limiting the life of the lake.Mogan Lake Special Protection Area that is currently underway to the region. In this study, the Presidency of Special Environmental Protection Agency water quality laboratory results of water samples taken within the framework of the project is used, and tried to explain the data in the form of graphics in four regions. The middle of Lake Mogan, with the northern and southern ends of the rivers feeding the lake were investigated in detail.pH, suspended solids, total nitrogen and total phosphorus values of these four regions were on the limit values according to the Water Quality Control Regulations. It was concluded that many of pollution caused by the northern creek feeding Sukesen perform. Pollutant parameters in the flow of rivers into the lake does not dry seasons.