Sıvı|sıvı ara yüzeyde adsorpsiyon ve kompleks oluşumu
Adsorption and complex formation at the liquid|liquid interface
  1. Tez No: 283518
  2. Yazar: İBRAHİM UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ÇENGELOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfolipit Monolayerler, Sıvı|Sıvı Ara Yüzeyler, Elektrokimya, Yüzey Gerilimi, İyon Transfer Voltametrisi, Phospholipid Monolayers, Liquid|Liquid Interfaces, Electrochemistry, Surface Tension, Ion Transfer Voltammetry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada ilk olarak, makro su|DCE ara yüzeyinde adsorplanmış L-?-dipalmitol fosfatidilkolin (DPPC)'nin proton ile kompleks oluşumu değerlendirilmiş ve voltamogramlardan lipidin iyon transferini kolaylaştırdığı doğrulanmıştır. Ayrıca, dönüşümlü voltametri ölçümlerinden DPPC monolayerindeki iyon transferinin iyon konsantrasyonuna ve lipit konsantrasyonuna bağlı olduğu bulunmuştur. Akım değerinde gözlenen artışın organik fazda lipit olması durumunda proton transferinden kaynaklandığı gözlenmiştir.İkinci kısımda, damla elektrot sistemi sadece iyon transfer prosesleri için değil aynı zamanda polarizlenebilen su|DCE ara yüzeyinde DPPC ve sulu faz katyonları (H+, K+) arasındaki kompleks oluşumu ile ilgili adsorpsiyon-desorpsiyon prosesleri için genişletilmiştir. Adsorpsiyonun gerçekleştiği potansiyellerde ara yüzey geriliminin azaldığı gözlenmiştir. Ancak potansiyel arttıkça, yüklü DPPC kompleksi desorplanmakta ve bu da potansiyele-bağlı damla şekli değişimine neden olmaktadır ki bu durum daha önce bu şekilde ortaya çıkarılamamıştır.Son olarak QELS ve dönüşümlü voltametri kullanılarak bal arısı venomu olan antimikrobiyal peptit melittin (MLT) ve DPPC arasındaki etkileşimler elektrokimyasal olarak incelenmiştir. Elektrokimyasal verilerden iki basamaklı bir etkileşim olduğu anlaşılmaktadır. Voltametrik verilerden molekül başına düşen alan DPPC monolayeri içerisine bir geçiş olmadığını ortaya çıkarmaktadır. Bunun yerine ara yüzeyde paralel yönelim tercih ediliyor gibi görünmektedir. Ancak yüzey gerilim ölçümlerine göre mekanizmanın ikinci adımı MLT'nin lipidik monolayer içerisine girmesi ile sonuçlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the first the complex formation of L-?-dipalmitoylphosphatidylcholine (DPPC) adsorbed at a large W|DCE interface with proton was evaluated based on the desorption behavior of the lipid at the interface accompanied by the ion transfer and was confirmed by measuring voltammograms for the ion transfer facilitated by the complex formation with the lipid. Moreover, from measurement of the cyclic voltammograms it was found that the cation transfer through DPPC monolayers was cation and phospholipid concentration found. An increase on current values was observed at more positive potentials due to the transfer of proton across the interface in presence of lipid in the organic phase.In the second part of the study, the drop system has been extended not only to the ion transfer processes but also to the adsorption-desorption processes associated with the complex formation between aqueous cations (H+, K+) and DPPC at the polarizable W|DCE interface. It has been observed that the interfacial tension diminishes in the presence of the phospholipid at potentials where the adsorption occurs. Nevertheless as the potential increases, the desorption of charged complexes of DPPC takes place, resulting in a potential-dependent drop shape phenomenon not very well documented previously.Finally, we have investigated electrochemically the interaction between DPPC and the antimicrobial peptide melittin (MLT), honey bee venom, at the polarizable W|DCE interface by Quasi-elastic laser scattering (QELS) and cyclic voltammetry. From the electrochemical data, the area per molecule calculated suggests that there is no penetration into the DPPC monolayer. Instead of it, parallel orientation to the interface seems to be preferred. However, from the Interfacial tension measurements it can be inferred that the second step of this mechanism implies the penetration of MLT into the lipidic monolayer.