Holstein ırkı ineklerin 305 günlük süt verimini etkileyen çevre faktörlerinin regresyon ağacı ile belirlenmesi
Determination of environmental factors affecting 305-day milk yield of Holstein cows by regression tree method
- Tez No: 283772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Regresyon ağacı, laktasyon eğrisi, 305 günlük süt verimi, çevre faktörleri, Regression tree, lactation curve, 305 day milk yield, environmental factors
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, Holstein ırkı ineklerin 305 günlük süt verimini etkileyen çevre faktörlerinin regresyon ağacı analizi yöntemi ile incelenmesi ve yorumlanmasıdır. Araştırmanın veri materyalini Aydın ili Baltaköy'de bulunan Arif Gürdal Tarım İşletmesinde 2001-2009 yılları arasında yetiştirilen 198 Holstein ırkı ineğin 424 laktasyon kaydı bilgileri oluşturmuştur. Laktasyonlara göre; ilkine buzağılama yaşı (ay), buzağılama yaşı (ay), buzağılama aralığı (gün) ve 305 günlük süt verimi ortalamaları arasında önemli düzeyde farklılık bulunmuştur (P0.05).Regresyon ağacı analizinde, 305 günlük süt veriminde etkili olabilecek bütün bağımsız değişkenler modele dâhil edilerek analiz edilmiştir. Ebeveyn-çocuk düğümlerindeki minimum veri adet oranları 100:50; 80:40; 60:30; 50:25; 40:20; 20:10 ve 10:5 şeklinde düzenlenmiştir. Analiz sonucunda 80:40 ile 60:30 oranları aynı ve 50:25 ile 40:20; 30:20, 20:10; 10:5 oranları ile aynı regresyon ağaçları elde edilmiştir. Bu sonuçlardan 60:30; 40:20; 30:15; 20:10 ve 10:5 oranları için analiz yapılmasına gerek olmadığı sonucu çıkarılmıştır.Analiz sonucu elde edilen tüm regresyon ağaçlarında risk oranları yüksek bulunmuştur. Risk oranlarının yüksek bulunması, 305 günlük süt verimindeki varyasyonun fazla ve kullanılan laktasyon sayısının az olmasından kaynaklanabileceği kanısını uyandırmıştır. Bağımlı değişkendeki varyasyonun yüksek ve örnek büyüklüğünün az olduğu durumlarda regresyon ağacının kullanılması durumunda testin gücünün yeterli olamayacağı düşüncesini uyandırmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate environmental factors affecting the efficiency of 305¬-day milk yield of Holstein cows by using regression tree analysis. Data material of the research was formed by using 424 lactation records of 198 Holstein cows in the province of Aydın, Arif Gürdal Baltaköy Farming Enterprise between 2001-2009 years. According to lactations, significant differences (P0.05) were found among means for period between birth and the first control period (days), and for the means of dry periods (day).In regression tree analysis, all the independent variables which could be effective on the 305-day milk yield were included in the model and analyzed. The minimum data amounts in parent/child nodes were arranged as follows: 100:50, 80:40, 60:30, 50:25, 40:20, 20:10 and 10:5. As a result of the analysis, the regression trees 80:40 to 60:30 and 50:25 with the 40:20, 20:10, 10:5 were found similar. In the evaluation of the results of 60:30, 40:20, 20:10 and 10:5 ratios- it was determined that there was no need for the further analysis.Risk ratio values obtained from all regression trees as a result of the analysis were found higher. This created the impression that could result from high variation of 305-day milk yield and the small number of lactation that was used. In the event of high variation in the dependent variable and low in its sample size, the idea that the power of the test could not be sufficient in case of the usage of regression tree was aroused.