Fuzzy hedef programlama ve uygulamaları
Fuzzy goal programming and applications
- Tez No: 283798
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞAHİNER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: Lineer programlama, hedef programlama, fuzzy hedef programlama, fuzzy hedef programlamada öncelikli yapı, Linear programming, goal programming, fuzzy goal programming, priority structure in fuzzy goal programming
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konunun literatürdeki yerinin belirlenmesi amacıyla literatür özeti verilmiş ve konunun amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde fuzzy kümeleri ve fuzzy hedef programlama ile ilgili bazı temel tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde lineer programlama, hedef programlama ve fuzzy hedef programlamanın sistematik gelişimi açıklanmıştır. Ayrıca bir problemi çözerken kullanılacak modelin fuzzy hedef programlamada oluşturuluş biçimi ile gerekli formülasyonlar verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Isparta ilinin güncel bir hayat problemi fuzzy hedef programlamada öncelik yapısı kullanılarak çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study consists of four parts. In the first chapter, a summary of lite-rature is given to determine the topic's place in the literature and the aim of the thesis is explained. In the second chapter, basic definitions and theorems about fuzzy sets and fuzzy goal programming are given. In the third chapter, the systematic development of linear programming, goal programming and fuzzy goal programming are explained. Also, the way of forming fuzzy goal programming model which will be used to solve a problem and necessary formulations are presented. In the fourth chapter, a dailylife problem of Isparta is solved in priority structure in fuzzy goal programming.