Tedarik zinciri modelleme problemine bulanık hedef programlama yaklaşımı ve bir uygulama
Fuzzy goal programming approach to supply chain modelling problem and an application
  1. Tez No: 298106
  2. Yazar: PEMBE GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Bulanık Mantık, Hedef Programlama, Bulanık Hedef Programlama, Supply Chain Management, Fuzzy Logic, Goal Programming, Fuzzy Goal Programming
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tedarik zinciri, tedarikçiler, üreticiler, dağıtıcılar, perakendeciler ve müşterilerden oluşan bir sistemdir. Tedarik Zinciri Yönetimi, bir ürünün tedarikçilerinin tedarikçilerinden müşterilerinin müşterilerine kadar izlediği yoldaki tüm faaliyetlerin yönetimini kapsar. Son zamanlarda düşük maliyetli, kaliteli ürünler ile yüksek müşteri memnuniyeti sağlayarak küresel pazarda rekabet avantajı elde eden birçok işletmenin başarısının arkasında etkin bir tedarik zinciri yönetimi olduğu görülmektedirBelirsiz koşullar, klasik yöntemlerle doğru sonuçlara varmamızı zorlaştırmaktadır. Çünkü klasik mantık sistemleri belirsizlikle ilgilenmemektedir. 1960'lı yıllarda L.Zadeh tarafından ortaya atılan bulanık mantık sistemi, klasik mantığın bu eksiğini kapatmaktadır. Bulanık mantık uygulamaları günümüzde belirsizlik içeren karmaşık problemlerin çözümünde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tedarik zinciri yönetiminde de farklı alanlarda belirsizlikler bulunmaktadır ve bu da tedarik zinciri yönetiminin bulanık mantığın bir uygulama alanı olabileceğini göstermektedir.Bu çalışmada belirsiz talep koşullarında faaliyet gösteren bir işletmenin tedarik zincirinin modellenmesi ve optimizasyonu amacıyla bulanık hedef programlama modeli oluşturulmuştur. Tedarik zincirinde toplam maliyetin ve geri dönen ürün miktarının minimizasyonunu hedefleyen model, işletmeden alınan gerçek veriler ile Microsoft Excel Solver yardımıyla çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
Supply chain is a system that consists of suppliers, manufacturers, distribution centers, retailers and customers. Supply chain management contains management of all activities on the line from a product?s from suppliers? of suppliers to customers? of customers. In recent days it has been seen that at the back of organizations? success, those have gained competitive adventage at global market with qualified products, low cost and high customer satisfaction, there exists an effective supply chain management.Uncertain conditions complicate to achieve correct results by classical logic. Because the classical logic systems do not deal with uncertainties. Fuzzy logic system which was come up with L. Zadeh in 1960s, renews classical logic. In these days fuzzy logic applications are widely used for complex problems that include uncertainty. There are also uncertinities in supply chain management and this denotes that supply chain management would be an application area for fuzzy logic.In this study a fuzzy goal programming model has been developed so as to model and optimize the supply chain of a business operating under uncertain demand conditions. The model that aims to minimize total costs and quantity of rejected products, was solved by the help of Microsoft Excel Solver using real data derived from the business.