Hava nlimanı terminal binalarının mimari açıdan değerlendirilmesi
Architecturally assessment of airport terminal buildings
- Tez No: 284070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Teknik Eğitim, Architecture, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Havalimanı terminal tasarımı, çağdaş havalimanı terminali, doğal ışık ve fonksiyonellik, Airport terminal design, modern airport terminal, natural light andfunctionality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, ülkemizdeki önemli havalimanlarından Esenboğa Havalimanı İç ve DışHatlar Terminali, Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali, AntalyaHavalimanı 1. Dış, 2. Dış ve Yeni İç Hatlar Terminali ve Süleyman DemirelHavalimanı İç ve Dış Hatlar Terminal binalarını kapsamaktadır. Çalışmada terminalbinalarının tasarım kıstasları ve fonksiyonel kullanım alanlarının yolcu memnuniyetiaçısından uygunluk derecesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla havalimanıterminal binalarının estetik yapısı, özgünlüğü, tasarım programının değişebilirliği,doğal ışık kullanımı, yolcu akışı ile terminal fonksiyonları arasındaki ilişkilerhakkında bilgi verilmiş, havalimanı terminal binaları mimari açıdandeğerlendirilmiştir.Öncelikle amaca uygun 4 adet havalimanı terminal binası seçilmiştir. Örnek çalışmaalanlarında gözlemler yapılmış, terminal binasının işlevselliği ve yaratıcılığı yerindeincelenmiştir. Terminal binalarının birbirine göre avantajlarına ve dezavantajlarınadeğinilmiştir Terminal binaları terminal konseptleri, yolcu kabul gişeleri, giden-gelenyolcu akışının katlara dağılımı, yolcu köprüleri, çatı sistemleri, terminal dönemleri,yapılardaki yeşil alan ve mavi deniz, terminal oturma alanı, bagaj alım konveyörleri,uzak uçak bekleme salonu tasarımı ve yolcu akışları mimari açıdan karşılaştırılmıştır.Elde edilen veriler değerlendirilmiş, terminal binalarının verimli hale getirilmesi vesürdürülebilirliği için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Esenboğa Airport, Atatürk Airport, Antalya Airport and Süleyman Demirel Airportwhich are the important airports in our country Domestic and International Terminalbuildings included in this study. In this study it has aimed that surveying suitabilitylevel of the terminal buildings in terms of design criteria and passenger satsifactionof functional usage fields. With this purpose the information about aestheticalstructure of terminal buildings, changeability of design program, usage of naturallight and relationship between passenger flow and function of terminal have beengiven and airport terminal buildings have been assessed in terms of architecture.First, relevant 4 airport terminal buildings have been choosen. Monitoring has beenconducted on sample work areas, and it has been surveyed that functionality andcreativity of terminal buildings. Advantages and disadvantages of terminal buildingsaccording to each other have been conducted. Terminal buildings have beencompared with terminal concepts, passenger reception counters, distribution ofarrival-departure passenger flow to the flats, passenger bridges, roof systems,terminal terms, green areas and blue sea on structures, terminal living areas, bagageclaim conveyors, design of away aircraft waiting room and passenger flows in termsof architechture. Data obtained have been assessed, solution proposals have beenpresented for sustainability and efficiency of terminal buildings.