Aksu Çayı-Köprüçay nehri (Isparta-Türkiye) balık populasyonlarının dinamiğinin incelenmesi
The investigation of fish population dynamics in Aksu Stream-Köprüçay river (Isparta-Turkey)
  1. Tez No: 284072
  2. Yazar: HABİL UĞUR KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURTAZA ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Aksu Çayı-Köprüçay Nehri, yaş, büyüme, ölüm, biyomas, Capoeta antalyensis, Pseudophoxinus fahrettini, Cobitis turcica, Salmo trutta macrostigma, Carassius gibelio, Aksu Stream-Köprüçay River, age, growth, mortality, biomass, Capoeta antalyensis, Pseudophoxinus fahrettini, Cobitis turcica, Salmo trutta macrostigma, Carassius gibelio
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Mart 2009-Şubat 2010 tarihleri arasında Aksu Çayı-Köprüçay Nehri'nde yürütülen çalışmada, araştırma ortamının fizikokimyasal özellikleri ile Capoeta antalyensis (Battalgil, 1944), Pseudophoxinus fahrettini (Freyhof&Özuluğ, 2009), Cobitis turcica (Hanko, 1925), Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858) ve Carassius gibelio (Bloch, 1782) populasyonlarının yaş, büyüme, ölüm, yoğunluk, biyomas ve üretim özellikleri incelenmiştir.Aksu Çayı-Köprüçay Nehri'nin yıllık ortalama sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, elektrik iletkenliği, toplam sertlik, akıntı hızı ve debi değerleri sırasıyla; 11,19±0,55 oC, 11,39±0,11 mg/l, 8,51±0,03, 356,89±3,20 ?mhos/cm, 158,95±0,27 mg/l, 1,05±0,06 m/sn ve 6,79±0,65 l/sn bulunmuştur.Capoeta antalyensis populasyonu 0-IV yaş arasında dağılım göstermiş, ortalama çatal boy 10,68±0,11 cm, ortalama ağırlık 27,18±0,87 g bulunmuştur. Boy-ağırlık ilişkisi W=0,01FL3,17, boy ve ağırlıkça von Bertalanffy büyüme denklemi Lt=35,73[1-e-0,14(t+1,48)] ve Wt=837,75[1-e-0,14(t+1,48)]3,17, yaşama oranı (S) 0,63, ölüm oranı (A) 0,37, işletme oranı (E) 0,45 olarak hesaplanmıştır. Türün populasyon yoğunluğu 116±20 adet/ha, biyoması 3140,35±459,96 g/ha, ortalama biyoması 127552,86 g/ha, üretim değeri ise 330,01 g/ha/yıl olarak tahmin edilmiştir.Pseudophoxinus fahrettini populasyonu 0-IV yaş arasında dağılım göstermiş, ortalama çatal boy 14,14±0,21 cm, ortalama ağırlık 47,24±1,98 g bulunmuştur. Boy-ağırlık ilişkisi W=0,03FL2,61, boy ve ağırlıkça von Bertalanffy büyüme denklemi Lt=31,50[1-e-0,22(t+1,25)] ve Wt=384,25[1-e-0,22(t+1,25)]2,61, yaşama oranı (S) 0,64, ölüm oranı (A) 0,36, işletme oranı (E) 0,22 olarak hesaplanmıştır. Türün populasyon yoğunluğu 78±9 adet/ha, biyoması 2775,28±142,30 g/ha, ortalama biyoması 109161,13 g/ha, üretim değeri ise 220,22 g/ha/yıl olarak tahmin edilmiştir.Cobitis turcica populasyonu I-V yaş arasında dağılım göstermiş, ortalama total boy 7,93±0,15 cm, ortalama ağırlık 5,68±0,17 g bulunmuştur. Boy-ağırlık ilişkisi W=0,14xTL1,75, boy ve ağırlıkça von Bertalanffy büyüme denklemi Lt=34,06[1-e-0,07(t+1,35)] ve Wt=67,00[1-e-0,07(t+1,35)]1,75, yaşama oranı (S) 0,78, ölüm oranı (A) 0,22, işletme oranı (E) 0,36 olarak hesaplanmıştır. Türün populasyon yoğunluğu 37±1 adet/ha, biyoması 234,30±5,32 g/ha, ortalama biyoması 6945,71 g/ha, üretim değeri ise 61,59 g/ha/yıl olarak tahmin edilmiştir.Salmo trutta macrostigma populasyonu 0-IV yaş arasında dağılım göstermiş, ortalama çatal boy 14,76±0,48 cm, ortalama ağırlık 50,13±3,73 g bulunmuştur. Boy-ağırlık ilişkisi W=0,02FL2,83, boy ve ağırlıkça von Bertalanffy büyüme denklemi Lt=55,10[1-e-0,11(t+1,51)] ve Wt=1470,00[1-e-0,11(t+1,51)]2,83, yaşama oranı (S) 0,66, ölüm oranı (A) 0,34, işletme oranı (E) 0,62 olarak hesaplanmıştır. Türün populasyon yoğunluğu 112±5 adet/ha, biyoması 4787,83±435,80 g/ha, ortalama biyoması 45919,22 g/ha, üretim değeri ise 109,61 g/ha/yıl olarak tahmin edilmiştir.Carassius gibelio populasyonu 0-II yaş arasında dağılım göstermiş, ortalama çatal boy 12,79±0,27 cm, ortalama ağırlık 31,40±1,55 g bulunmuştur. Boy-ağırlık ilişkisi W=0,11FL2,21, boy ve ağırlıkça von Bertalanffy büyüme denklemi Lt=53,17[1-e-0,06(t+3,13)] ve Wt=712,00[1-e-0,06(t+3,13)]2,21, yaşama oranı (S) 0,45, ölüm oranı (A) 0,55, işletme oranı (E) 0,84 olarak hesaplanmıştır. Türün populasyon yoğunluğu 34±2 adet/ha, biyoması 756,57±46,96 g/ha, ortalama biyoması 3667,10 g/ha, üretim değeri ise 64,66 g/ha/yıl olarak tahmin edilmiştir.Aksu Çayı-Köprüçay Nehri'nde türlere göre toplam populasyon yoğunluğu 12226 adet/ha, toplam biyoması 354378,56 g/ha, toplam ortalama biyoması 293246,02 g/ha ve toplam üretimi 786,09 g/ha/yıl olarak tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the physicochemical properties of study area and age, growth, mortality, density, biomass and production of fish population, Capoeta antalyensis (Battalgil, 1944), Pseudophoxinus fahrettini (Freyhof&Özuluğ, 2009), Cobitis turcica (Hanko, 1925), Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858) and Carassius gibelio (Bloch, 1782) were investigated between March 2009-February 2010 in Aksu Stream-Köprüçay River.The average temperature, dissolved oxygen, pH, electrical conductivity, total hardness, flow speed and flow rate were annually found as 11.19±0.55 oC, 11.39±0.11 mg/l, 8.51±0.03, 356.89±3.20 ?mhos/cm, 158.95±0.27 mg/l, 1.05±0.06 m/sn and 6.79±0.65 l/sn, respectively.The age frequency of Capoeta antalyensis was between 0-IV. Average fork length, average weight, length-weight relationship, length and weight von Bertalanffy growth formula, survival ratio (S), the mortality ratio (A), exploitation ratio (E), density, biomass, average biomass and production were found as 10.68±0.11 cm, 27.18±0.87 g, W=0.01FL3.17, Lt=35.73[1-e-0.14(t+1.48)] and Wt=837.75[1-e-0.14(t+1.48)]3.17, 0.63, 0.37, 0.45, 116±20 ind/ha, 3140.35±459.96 g/ha, 127552.86 g/ha and 330.01 g/ha/year respectively.The age frequency of Pseudophoxinus fahrettini was between 0-IV. Average fork length, average weight, length-weight relationship, length and weight von Bertalanffy growth formula, survival ratio (S), the mortality ratio (A), exploitation ratio (E), density, biomass, average biomass and production were found as 14.14±0.21 cm, 47.24±1.98 g, W=0.03FL2.61, Lt=31.50[1-e-0.22(t+1.25)] and Wt=384.25[1-e-0.22(t+1.25)]2.61, 0.64, 0.36, 0.22, 78±9 ind/ha, 2775.28±142.30 g/ha, 109161.13 g/ha and 220.22 g/ha/year respectively.The age frequency of Cobitis turcica was between I-V. Average fork length, average weight, length-weight relationship, length and weight von Bertalanffy growth formula, survival ratio (S), the mortality ratio (A), exploitation ratio (E), density, biomass, average biomass and production were found as 7.93±0.15 cm, 5.68±0.17 g, W=0.14xTL1.75, Lt=34.06[1-e-0.07(t+1.35)] and Wt=67.00[1-e-0.07(t+1.35)]1.75, 0.78, 0.22, 0.36, 37±1 ind/ha, 234.30±5.32 g/ha, 6945.71 g/ha and 61.59 g/ha/year respectively.The age frequency of Salmo trutta macrostigma was between 0-IV. Average fork length, average weight, length-weight relationship, length and weight von Bertalanffy growth formula, survival ratio (S), the mortality ratio (A), exploitation ratio (E), density, biomass, average biomass and production were found as 14.76±0.48 cm, 50.13±3.73 g, W=0.02FL2.83, Lt=55.10[1-e-0.11(t+1.51)] and Wt=1470.00[1-e-0.11(t+1.51)]2.83, 0.66, 0.34, 0.62, 112±5 ind/ha, 4787.83±435.80 g/ha, 45919.22 g/ha and 109.61 g/ha/year respectively.The age frequency of Carassius gibelio was between 0-II. Average fork length, average weight, length-weight relationship, length and weight von Bertalanffy growth formula, survival ratio (S), the mortality ratio (A), exploitation ratio (E), density, biomass, average biomass and production were found as 12.79±0.27 cm, 31.40±1.55 g, W=0.11FL2.21, Lt=53.17[1-e-0.06(t+3.13)] and Wt=712.00[1-e-0.06(t+3.13)]2.21, 0.45, 0.55, 0.84, 34±2 ind/ha, 756.57±46.96 g/ha, 3667.10 g/ha and 64.66 g/ha/year respectively.The population total density, total biomass, total average biomass and total production were estimated as 12226 ind/ha, 354378.56 g/ha, 293246,02 g/ha and 786,09 g/ha/year for all species in Aksu Stream-Köprüçay River.