Çay bitkisi atıklarından elde edilen kompozit levhanın mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine bir araştırma
A research about the mechanical and physical characterization of composite materials which is made of tea plant waste
- Tez No: 284098
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Çay atığı, kızılçam, kompozit levha, fiziksel özellikler, kimyasal özellikler, Tea waste, red pine, composite plate, physical properties, chemical properties
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki çay (Camellia Sinensis) bitkisinin levha üretiminde kullanılabilirliğini araştırmaktır. Ülkemizde yaklaşık 90.000 hektarlık alanda çay üretimi yapılmaktadır. Toplam 3 sürgün döneminde yaklaşık olarak 1.100.000 ton yaş çay üretimi meydana gelmektedir. Bu miktara bağlı olarak yaş çayın işlenme aşamasında önemli miktarlarda çay atığı ortaya çıkmaktadır. Çalışmada çay atıkları Akdeniz bölgesinde yoğun olarak bulunan Kızılçam (Pinus Brutia) ile % 100-0, % 75-25, % 50-50, % 25-75, % 0-100 oranlarında ve her bir numune grubu Üre formaldehit, Melamin formaldehit, Melamin üre formaldehit tutkallarıyla ile karıştırılarak basınçlı pres altında levhalar üretilmiştir.Türk Standartları Enstitüsü (TS EN) standartlarına göre levhaların fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen test sonuçlarına göre çay atığı/kızılçam karışımlarının standartlarda belirlenen yeterlilikleri sağlamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The goal of the present thesis is to investigate the applicability of Tea waste (Camellia Sinensis) as plates in Turkey. In Turkey, approximately, 90.000 hectare field is used for tea production. In total, in 3 different periods, 1.100.000 tons raw tea can be produced. Therefore, tea waste becomes an important material. Tea waste was mixed with Red Pine (Pinus Brutia) which is a common material in Mediterranean region. The mixture ratios were of % 100-0, % 75-25, % 50-50, % 25-75, and % 0-100. Ure formaldehyde, Melamine formaldehyde, Melamine ure formaldehyde adhesives were used in the mixture for each sample to prepare plates with higher pressure.In the thesis, physical and mechanical properties were determined according to Turkish standards Institute (TSI) standards. With the experimental results, it was observed that, all considered mixtures did not satisfy the requirements given in the Turkish standards Institute (TSI) standards.