Datça (Muğla) ve yakın dolayının jeolojisi
Geology of Datça (Muğla) and its near surroundings area
  1. Tez No: 284116
  2. Yazar: TANER ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Datça, Muğla, Tektono-stratigrafi, Likya Napları, Datça, Muğla, Tectono-stratigraphy, Lycian Nappes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, Muğla iline bağlı Datça ilçesi ve yakın dolayının dahil olduğu, Marmaris O19 a3-d2 ve kısmen Marmaris O19 a4-d1 paftalarının içerisinde kalan alanda gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 108 km2'lik bu alanda bölgenin yapısal konumu ve Likya Napları'nın bölgedeki tektonostratigrafik yerleşimi açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışma alanındaki litostratigrafi birimleri, arasında önemli zaman boşluğu olan paleotektonik ve neotektonik birimlerden oluşmaktadır. Çalışma alanında tektonostratigrafik yerleşime göre 7 adet litostratigrafi birimi haritalanmıştır. Bu birimler sırasıyla; alt tektonik dilimi oluşturan Apsiyen-Albiyen yaşlı Marmaris peridotiti, orta tektonik dilimi oluşturan Toarsiyen-Üst Kretase yaşlı Göçgediği formasyonu, üst tektonik dilimi oluşturan Orta Triyas-Liyas yaşlı Kayaköy dolomiti, Üst Jura-Alt Maestrihtiyen yaşlı Orhaniye formasyonu ve Üst Senoniyen yaşlı Karaböğürtlen formasyonudur. Bu paleotektonik birimlerin üzerine açısal uyumsuzlukla Üst Piyasensiyen yaşlı Yıldırımlı formasyonu gelmektedir. Neotektonik birimlerin en genç çökelimi ise, açısal uyumsuzlukla Yıldırımlı formasyonu üzerinde yer alan Kuvaterner yaşlı volkanikler, yamaç molozları, plaj çökelleri ve alüvyondur. Çalışma alanının tektonik konumu kapsamında bölgede 9 adet fay haritalanmıştır. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda elde edilen bulgularla, bölgenin 1/25.000 ölçekli detay jeoloji haritası, genelleştirilmiş tektonostratigrafik kesiti ve jeoloji enine kesitleri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in the topographic maps of Marmaris O19 a3-d2 and partially in the Marmaris O19 a4-d1 where include Datça village and its near surroundings in Muğla. Structural position of the investigated area that covers an area of approximately 108 square km have been studied and also tectono-stratigraphical setting of Lycian nappes seen in the area are tried to be explained.Lithostratigraphical units of the area are mainly made up of palaeotectonic and neo-tectonic units that have subsequent (long) time gap each other. 7 lithostratigraphical units have been differentiated and mapped according to the settlement of the tectono-stratigraphical units of the study area. These units from bottom to the top as follow; Aptian-Albian age Marmaris peridotits (lower tectonic slice); Toarcian-Late Creatceous age Göçgediği formation (middle tectonic slice); and middle Triassic-Liassic age Kayaköy dolomites, late Jurassic-Lower Maastrichtian age Orhaniye formation and late Senonian age Karaböğürtlen formation (upper tectonic slice). Terrestrial and marine facies of Yıldırımlı formation is of late Piacenzian age rests on the present palaeotectonic units with angular unconformity. The youngest sediments of neo-tectonic units are Quaternary age volcanics, slope deposits, beachs sediments and alluviums that rest on the Yıldırımlı formation with angular unconformity. 9 differently oriented normal and dextral strike slip faults have been observed and mapped within the investigated area. 1/25.000 scale detailed geological maps of the study area, generalized tectono-stratigraphical section and three geological cross sections have been prepared with the data obtained from the field studies.