Çanakkale ve çevresinin deprem riskinin incelenmesi
Earthquake risk assessment of Çanakkale and its vicinity
- Tez No: 284122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA BEKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, deprem riski, Poisson dağılımı, Gumbel dağılımı, Çanakkale, earthquake risk, Poisson distribution, Gumbel distribution
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çanakkale ili ve çevresi için yapılan deprem riskinin incelenmesi çalışmasında, inceleme bölgemizde meydana gelmiş depremlerin episantır dağılımları ve faylanmalar dikkate alınarak 4 sismik alt bölge oluşturulmuştur. 1903- 2006 yılları arasında meydana gelen büyüklüğü M?3 olan deprem verileri kullanılarak, bağıntısından a ve b katsayıları hesaplanmıştır. Depremlerinin gelecekte olma olasılıkları ve tekrarlanma peryodları Poisson ve Gumbel uç değerler istatistiksel dağılım modelleriyle elde edilmiştir. Büyük ve yıkıcı depremlerin oluşabileceği bölgelerin belirlenmesi için a, b ve a/b değerlerinin dağılım haritaları oluşturulmuştur. Çanakkale merkez ve yakın çevresinde düşük a/b değerleri elde edilmiştir. Bu bölgede b değerleri 1.0 ile 1.15 arasında değişmektedir. Dolayısıyla deprem oluşma riskinin en fazla olduğu bölge Gelibolu-Tekirdağ-Batı Marmara Denizi içine alan kesimdir. Bu alanda, 100 yıl içinde büyüklüğü 7.3 olan bir depremin oluşma riski Poisson dağılımına göre %46 iken, Gumbel dağılımına göre ise %71'dir. Ortalama 0-20 km arası derinliklerde b değerlerinin yüksek olduğu görülmektedir. Bu derinlikler enerjinin boşaldığı alanları işaret etmektedir. Bu derinliklerin oluşturduğu bölgeyi sismojenik kesim (zon) olarak değerlendirebiliriz.
Özet (Çeviri)
Probabilistic earthquake risk analysis is carried out for four sub-regions associated with the earthquake epicentr distribution and surface fault segments covering Çanakkale and its vicinity. a and b coefficients are calculated using relationship. Earthquake occurrence intervals and recurrence periods have been estimated by using statistical distribution models that Poisson and Gumbel Extreme Values. Distribution maps of a, b and a/b values have been estimated for destructive earthquakes those might be occur in the study area. In general, a/b has relatively lower values and b values are in the range of 1.0 and 1.15. These results give a clue for earthquake occurrence risk in the region which covers Gelibolu-Tekirdağ-Batı Marmara Sea. The earthquake occurrence risk is estimated as %46 from Poisson distribution and %71 from Gumbel distribution in the period of 100 years. High b values have been calculated at 0 ? 20 km depths, which might be explained by energy released zones. Those depths may also been specified as seismogenic zone.