Çanakkale binalarında yapısal zarar görebilirlik: Mikro ölçekte bir hızlı değerlendirme yaklaşımı
Structural vulnerability of buildings in Canakkale: A rapid microscale approach
- Tez No: 498263
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ORHUN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Afetler, Deprem, Yapısal Zarar Görebilirlik, Risk, Natural Disaster, Earthquake, Hazard, Structural Vulnerability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çanakkale Türkiye'nin batısında iki farklı kıtanın birleşim bölgesinde yer almaktadır. Kent yerleşiminin büyük bir kısmı alüvyon zemin üzerine inşa edilmiştir. Bundan dolayı deprem, heyelan ve sel gibi doğal afetler başta olmak üzere afet durumunda elverişsiz zemin koşullarından kaynaklı olarak, yapılar olumsuz etkilenebilmektedir. Çanakkale, yerleşim alanları başta olmak üzere yakın çevresi, aletsel ve tarihsel dönemlerde hasar yapıcı depremlere maruz kalmış, deprem açısından aktif bir bölgede yer almaktadır. Şehrin yerleşim alanlarının çok büyük kısmının zayıf bir zemin üzerinde bulunması, Kuzey Anadolu Fay Zonu batı uzantısında güney, orta ve kuzey kolları, Kuzeybatı Ege fay sistemleri ve Edremit Körfezi aktif faylarının büyük depremler üretme potansiyeli ile birleşince ciddi bir tektonik tehdit sarmalında olduğu görülmektedir. Bu nedenle, Çanakkale merkezindeki yapıların beklenilen olası bir deprem karşısında ne tür kayıplar vereceği ve bu kayıplara sebep olan unsurlar yapılan yerel ölçekli bir çalışma sonucunda saptanmaya çalışılmıştır. Bu tez kapsamında, yapılan bir örnekleme çalışması ile fiziksel zarar görebilme olasılık ve biçimleri tahmin edilmeye çalışılacaktır. Afetler sonucunda kent yapısının fiziki unsurları ve bu unsurların etkilenebilme ihtimalleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Çanakkale is located on the intersection of two continents Asia and Europe in the west of Turkey. A large part of the urban settlement has been developed on an alluvial deposit. Therefore, natural disasters, particularly earthquakes, landslides and floods, have the capacity to affect the buildings adversely due to the softness of the grand. The vicinity of the Çanakkale settlements, especially in the mainland, exposed to major earthquakes causing severe damages in the history and therefore the region could be defined as seismically active area. Besides the fact that a very large area of the city is located on the weak alluvial deposit, the North Anatolian Fault system, the south, middle and north branches on the west side are the sources of serious tectonic threats. The effect of a possible seismic hazard such as the Marmara Earthquake on the structures located in the city center of Çanakkale, and the reasons of structural failures are determined through this research. As a result of this study, the possibility that the physical elements of the urban structure affected by the disaster is explained in terms of the structural vulnerability.