Finite element solution of Navier-stokes equations in terms of velocity and vorticitiy
Narier-stokes denklemlerinin vortisite ve hız cinsinden sonlu eleman çözümü
- Tez No: 28435
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Metodu, Navier - Stokes denklemleri, hız ve vortisite formulasyonu, Finite Element Method, Navier - Stokes equations, velocity-vorticity formulation
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
NAVIER-STOKES DENKLEMLERİNİN VORTİSİTE VE HIZ CİNCİNDEN SONLU ELEMAN ÇÖZÜMÜ SEYEDI, Rozita Yüksek Lisans Tezi, Matematik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Münevver Tezer Nisan,1993, 72 sayfa. Üst sınırı hareketli olan kare bir oyuk içerisindeki iki boyutlu, zamandan bağımsız sıkıştırılamaz bir sıvı akımının çözümü hız ve vortisite cinsinden tanımlanmış Navier-Stokes denklemlerinin sonlu elemanlar metodu ile elde edilmektedir. Vortisite transport denklemi ve hız bileşkenlerinin iki poisson denklemi,“Weighted-residual”bilhassa Galerkin metodu ve parçalı tanımlanan sonlu elemanlar enterpolasyon fonksiyonlarının yardımı ile çözülmektedir. Hız ve vortisite bilinmeyenleri Newton metodu kullanılarak bir arada aynı zamanda çözülür. Düzlemdeki ayrıklaştırma vortisite ve hız için lineer ve quadratik üçgen elemanlar kullanılarak elde edilmektedir. Newton metodu bilinmeyenlerin hızla yakınsaması için kullanılmaktadır. Yüksek Reynolds sayısı için iyi çözümler elde edilmiştir. Sayısal çözüm Reynolds sayısının değişik değerleri için yapılmıştır ve daha önce yayınlanmış değerlerle karşılaştırmıştır. Ayrıca, hızın davranışlarını gösteren grafikler de verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT SOLUTION OF NAVIER STOKES EQUATIONS IN TERMS OF VELOCITY AND VORTICITY SEYEDI, Rozita M.S. In Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Münevver Tezer April, 1993, 72 pages. The Navier-Stokes equations in terms of velocity and vorticity for obtaining the solution of two dimensional, steady, incompressible flow through square cavity with moving upper boundary are solved by using finite element method. A vorticity transport equation along with two poisson equations for the velocity components are solved by the method of weighted residuals, namely the Galerkin's method, by using piecewisely defined finite element interpolation functions. A coupled solution procedure is used for solving simultaneously the dependent variables velocity and vorticity by using Newton method. The space discretization is achieved by linear and quadratic triangular elements for the vorticity and velocity respectively. The variables are solved by a Newton method to achieve very rapid convergence. Successive solutions are obtained at high Reynolds number. The numerical solutions are carried out for several values of Reynolds number and comparisons are made with previously published results. Selected graphs are also given showing the behaviour of the velocity field.