İn vitro koşullar altında çilekte (fragaria x ananasa) rejenerasyon üzerine farklı uygulamaların etkisi
Affect of different applications on regeneration of strawberry (fragaria x ananasa) under in vitro conditions
- Tez No: 284379
 - Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EŞİTKEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Çilek, Fern, 4-D, TDZ, Rejenerasyon, İn vitro, Strawberry, Fern, 4-D, TDZ, regeneration, İn vitro
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, 2010 ve 2011 yıllarında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Denemede Fern çilek çeşidi materyal olarak kullanılmıştır.Çilekte in vitro şartlarda farklı uygulamaların kallus oluşumu ve rejenerasyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, çilek bitkisinin farklı eksplantları (yaprak ve yaprak sapı) MS gıda ortamına farklı dozlarda ilave edilen 2,4-D'nin kallus oluşumuna ve rejenerasyon aşamasında ise kullanılan eksplant tiplerinin, kallus oluşum aşamasında ortama ilave edilen 2,4-D'nin ve rejenerasyon aşamasında ortama ilave edilen TDZ'nin sürgün oluşumuna etkisi araştırılmıştır.Yaprak ve yaprak sapı eksplantlarında en yüksek kallus oluşumu 1.0 mg/l olan 2,4-D uygulamalarında bulunmuştur. Rejenerasyon aşamasında ise, sadece yaprak sapı eksplantlarından 0.5 ve 1.0 mg/l 2,4-D ortamında meydana gelmiş kallusların 1.0 mg/l TDZ ortamına aktarılanlarında sürgün meydana geldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Atatürk university Faculty of Agriculture Department of Horticulture between 2010 and 2011. Fern strawberry varieties in the experiment were used as materialEffects on callus formation and regeneration of different applications under in vitro conditions in strawberry were investigated. It was investigated that effects to callus formation of 2,4-D which added different doses to MS medium for different explants (leaf and petiole) of strawberry and effects on shoot formation of explant types in the stage of regeneration, 2,4-D which added in the stage of callus formation, TDZ which added in the stage of regeneration.The highest callus formation at leaf and petiole explants was observed to the 1 mg/I, 2,4-D applications. In the stage of regeneration, calluses which added to 1.0 mg/l TDZ that occured from petiole explants in 0.5 and 1.0 mg/l 2,4-D medium have formed shoot.