Erzurum ili Cleridae (Coleoptera) türleri üzerinde faunistik ve sistematik çalışmalar
Faunistic and systematic studies on the species of Cleridae (Coleoptera) in Erzurum province
  1. Tez No: 284387
  2. Yazar: YEŞİM BULAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Cleridae, Fauna, Erzurum, Coleoptera, Cleridae, Fauna, Erzurum
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziERZURUM İLİ CLERIDAE (COLEOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNDEFAUNİSTİK VE SİSTEMATİK ÇALIŞMALARYeşim BULAKAtatürk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Erol YILDIRIMErzurum ili Cleridae faunasını saptamaya yönelik olarak yapılan bu araştırma, 2009-2010 yıllarında sürdürülmüştür. Ayrıca, daha önceki yıllarda Erzurum'dan toplanmış ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'ndeki Entomoloji Müzesi (EMET)'nde muhafaza edilen materyal de değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda, Clerinae altfamilyasından 1 cinse bağlı 8 tür, Korynetinae altfamilyasından 1 cins bağlı 1 tür olmak üzere, toplam iki altfamilyaya bağlı 2 cins ve 9 tür tespit edilmiştir. Clerinae altfamilyasından, Trichodes apiarius (Linnaeus 1758), T. crabroniformis (Fabricius 1787), T. ephippiger Chevrolet 1874, T. favarius (Illiger 1802), T. longissimus (Abeille 1881), T. punctatus Fischer von Waldheim 1829, T. quadriguttatus Adams 1817 ve T. sipylus (Linnaeus 1785) türleri ve Korynetinae altfamilyasından ise Necrobia violacea (Linnaeus 1758) türü belirlenmiştir. Bu türlerden, Trichodes quadriguttatus ve T. sipylus türlerinin en yoğun ve yaygın türler oldukları bulunmuştur. Ayrıca, Trichodes apiarius, T. crabroniformis, T. ephippiger, T. favarius, T. longissimus, T. quadriguttatus, T. sipylus ve Necrobia violacea türleri Erzurum faunası için yeni kayıttır. Yine, incelenen türlerin taksonomik yönden önem taşıyan vücut kısımları çizilerek, Türkiye ve dünyadaki dağılışları, örnek sayıları ve toplama yerleri ile ilgili etiket bilgileri verilmiştir. Bu çalışmada saptanan bütün türler predatördür.2011, 39 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisFAUNISTIC AND SYSTEMATIC STUDIES ON THE SPECIES OF CLERIDAE (COLEOPTERA) IN ERZURUM PROVINCEYeşim BULAKAtatürk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Prof. Dr. Erol YILDIRIMStudies were carried out to determine fauna of the family Cleridae in Erzurum province in 2009-2010. In addition, the material collected in previous years from Erzurum and preserved in Ataturk University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection, the Entomology Museum, Erzurum, Turkey (EMET) is also evaluated. As a result, eight species from one genus belonging to the subfamily Clerinae, one species from one genus belonging to the subfamily Korynetinae and a total of nine species from two genera of two subfamilies belonging to the family Cleridae have been recorded. Trichodes apiarius (Linnaeus 1758), T. crabroniformis (Fabricius 1787), T. ephippiger Chevrolet 1874, T. favarius (Illiger 1802), T. longissimus (Abeille 1881), T. punctatus Fischer von Waldheim, 1829, T. quadriguttatus Adams 1817 and T. sipylus (Linnaeus 1785) from Clerinae and, Necrobia violacea (Linnaeus 1758) from Korynetinae were determined. Among them, Trichodes quadriguttatus and T. sipylus has been found as the most abundant and widespread ones. Separately, Trichodes apiarius, T. crabroniformis, T. ephippiger, T. favarius, T. longissimus, T. quadriguttatus, T. sipylus and Necrobia violacea are new records for the Erzurum fauna. In this study, the body parts of examined species having taxonomical importance were drawn. In addition, distributions in Turkey and on the world, the number of the specimens and locality records for each species investigated were also given. All species in this study are predators.2011, 39 pages