Lorentz Monifoldları üzerinde diferensiyellenebilir yapılara dair
  1. Tez No: 28456
  2. Yazar: ÖMER TARAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HİLMİ HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Symmetric bilinear forms, scalar product space, linear isometry, index, semi-Euclidean space, semi-orthogonal space, Lie group, Lie algebra, left invariant 1-form, left invariant vector field, structure equations
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tezdeki amaç, R° yan-Öklid uzayı olmak üzere, Ry den Ry ye lineer izometrilerin grubu olan Ov(n) yan-ortogonal grubu üzerindeki sol in varyant 1- formlar için yapı denklemlerinin hesaplanmasıdır. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, skalar çarpmalı uzaylardan bahsedildi ve Ry yan-Öklid uzayı tanıtılarak skalar çarpmalı uzaylar arasındaki lineer izometriler verildi. İkinci bölüm Lie grupları teorisine ayrıldı ve GL(n,R) genel lineer grubu, O(n) ortogonal grubu ve Ov(n) yan-ortogonal grubuna karşılık gelen Lie cebirleri belirtildi. Genel olarak Lie gruplan üzerindeki sol invaryant vektör alanlan ve sol invaryant 1 -formlar ele alındı. Üçüncü bölümde GL(n,R) ve O(n) üzerindeki sol invaryant 1-formlar için yapı denklemleri verildi. Ov(n) yan-ortogonal grubu üzerindeki sol invaryant 1-formlar ve bu sol invaryant 1-formlann yapı denklemleri hesaplandı.ANAHTAR KELİMELER: Simetrik bilineer form, skalar çarpmalı uzay, lineer izometri, indeks, yan-Öklid uzayı, yan-ortogonal uzay, Lie grubu, Lie cebiri, sol invaryant vektör alanı, sol invaryant 1-form, yapı denklemi.
Özet (Çeviri)
This thesis has three parts. In the first part, we present semi-Euclidean space Ry and scalar product spaces. After that we give the linear isometries between scalar product spaces. In the second part, we give some fundamental concepts on the theory of Lie groups. Following this we explained Lie algebras related to the Lie groups. Finally left invariant vector field and left invariant 1-forms are studied on the Lie groups. In the third part, the structure equations of left invariant 1-forms, on GL(n,R) and O(n), are given. Finally we calculated the structure equations for left invariant 1-forms on semi-orthogonal group Ov(n).