Alçak gerilimde enerji otomasyonu-Örnek bir uygulama
Energy automation in low voltage-A model application
  1. Tez No: 284790
  2. Yazar: ALİ İLKER KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ÖZGENENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: SCADA Sistemleri, PLC, Otomasyon, Enerji Sürekliliği, SCADA Systems, PLC, Automation, Enegy Continuity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışmasında, 400 yataklı orta büyüklükteki bir hastanenin (Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma Hastanesi), enerji dağıtım sistemini denetim altına almak amacıyla enerji otomasyon sistemi hazırlanmıştır.Söz konusu olan otomasyon sistemi, PLC ve SCADA tabanlıdır. OG ve AG dağıtım merkezlerinde kurulu olan tüm kesicilerin ve şalterlerin enerji parametreleri, enerji analizörleri yardımıyla bilgisayardan anlık olarak izlenebilmekte ve değerler kaydedilebilmektedir. PLC giriş modülleri sayesinde, sayısal ve analog işaretler sahadan toplanabilmektedir. Bu işaretlerin bazıları, otomasyon senaryoları için kullanılmaktadır. Dağıtım sisteminde meydana gelen arıza ve alarmlar, oluşum zamanlarıyla birlikte merkezi bilgisayarda gösterilip, en kısa zamanda müdahale edilebilmektedir.Sistemin en önemli özelliklerinden birisi de, arıza ve şebeke kesintileri durumunda, önceden programlanmış senaryolar doğrultusunda şalterlere ve generatörlere otomatik manevra yaptırılmasıdır. Bunun sonucunda, hastanedeki dış enerji kesintileri, mümkün olduğunca iç kesintiye uğratılmamakta veya en aza indirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, the automation of an energy distribution system in a having 400 beds hospital that Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma Hastanesi is realised to manage electrical energy distribution.The automation system is based on a PLC-SCADA platform. Energy parameters of all circuit breakers in MV and LV network are observed on-line by a PC and those values which are read from energy analyzers and protection relays are saved on harddisk.Digital and analog signals are acquired from the field by PLC input modules. These signals are shown on the monitor and some of them are used in automation scenarios. Faults and alarms of distribution network are appeared on the monitor on-line and immediate maintenance becomes possible.One of the most important properties of the automation system is commanding the circuit breakers and generator automatically with the pre-programmed scenarios. At the result of this, the energy breakdowns in the hospital are minimised or disturbances are prevented.