Uresiphita gilvata Fabricus 1794 (Crambidae) larvalarının beslenmesini ve gelişmesini etkileyen kimyasal etkenlerin yapay besinlerle belirlenmesi
Determination of chemical factors effecting on feeding and development of Uresiphita gilvata Fabricus 1794 (Crambidae) larvae by artificial diets
- Tez No: 284791
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT BİLGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Uresiphita gilvata, yapay besin, kimyasal etken, tanen, Uresiphita gilvata, artificial diet, chemical factor, tannin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalışmada, Uresiphita gilvata Fabricus 1794 (Crambidae)'nın son larva evresinde yapay besinlerle beslenme deneyleri yapılmıştır. Kimyasal etkenlerin U. gilvata larvalarının beslenme ve gelişmesine etkilerini incelemek için farklı içeriklere sahip 14 çeşit yapay besin hazırlanmıştır. İçerikleri farklı olan besinlerle beslenen bu larvaların toplam besin tüketim miktarları, pup ağırlıkları, pup protein ve lipit miktarları, gelişim süreleri belirlenmiş, kontrol yapay besinle beslenen larvalarla elde edilen veriler karşılaştırılmıştır.Kontrol besini ve bu besinin içeriğine ek olarak farklı konsantrasyonlarda tanik asit, nikotin, kinin ve selüloz ilave edilip içerikleri farklı besinler hazırlanmıştır. Ayrıca kontrol besinindeki protein ve karbonhidrat miktarları değiştirilerek protein ve karbonhidrat oranları farklı olan besinler de hazırlanmıştır. Hazırlanan besinlere tanik asit % 1, % 3, % 5, kinin ve nikotin % 0,125, % 0,250, % 0,5, selüloz % 10 ve % 30 oranlarında hesaplanarak eklenmiştir. Protein ve karbonhidrat miktarları değiştirilmiş besinlerdeki protein (P) ve karbonhidrat (K) oranları (P2X:K1) ve (P1:K2X) şeklinde belirlenmiştir. Böylece elde edilen 14 farklı besin grubunun etkileri incelenmiştir.Düşük konsantrasyonlarda (% 1) tanik asit uyarıcı etki gösterip besin tüketimini arttırırken, nikotin (% 0,125) ve kinin (% 0,125) caydırıcı etki gösterip tüketimi düşürmüştür. Besinlerdeki sekonder madde miktarı arttıkça tanik asit ilaveli besin grupları tüketim miktarını, pup ağırlığını ve lipit miktarını düşürmüş, buna karşılık nikotin ve kinin ilave edilmiş besin grupları tüketim miktarını, pup ağırlığını, pup protein ve lipit miktarını arttırmıştır. Selüloz eklenmiş besinlerde pup lipit miktarı artmış, düşük konsantrasyonda (% 10) selüloz ilave edilmiş besinin tüketimi artmıştır. Protein miktarı bakımından iki kat zengin olan besini tüketen larvaların yalnız pup protein miktarlarında artış gözlenmiştir. Karbonhidrat miktarı iki kat artırılmış besin grubunda pup ağırlığı ve protein miktarlarında artış gözlenmiştir. Gelişim süresi, yüksek konsantrasyonda tanik asit (% 5) ve kinin (% 0,5) bulunan besinlerde uzamış, proteini fazla olan besinde kısalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, feeding experiments have been carried out with Uresiphita gilvata Fabricus 1794 (Crambidae) at last larval stage. In order to determine effect of chemical factors on feeding and development of U. gilvata larvae, 14 artificial diets having different componenets were prepared. By feeding the larvae on different diets, total consumption amounts, the pup weights, the protein contents, the lipid contents and duration of the last larval stage were determined and compared data which obtained by the larvae feeding on control artificial diet.By adding various concentrations of tannic acid, nicotine, quinine and cellulose to the control diet and by changing protein and carbohydrate contents in the control diet, 14 different diets were prepared. The diets each containing different secondary compounds had 1 %, 3 %, 5 % tannic acid, 0.125 %, 0.25 %, 0.5 % quinine and nicotine, 10 % and 30 % cellulose. In diets which of the amounts of protein and carbohydrate were changed, protein (P) and carbohydrate (C) rations were determined such as (P2X:C1) and (P1:C2X). Thus, effects of different diet groups were examined.In low consantrations, while tannic acid (1 %) showed stimulant effect on the consumption and increased it, nicotine and quinine (0.125 %) showed deterrent effect and decreased it. As the tannic acid content was increased in the diets, the amount of total consumption, the pup weight and the pup lipid content were decreased; but the diets with nicotine and quinine increased the consumption, the pup weight, the pup protein content and the pup lipid content. In diets containing cellulose, the pup lipid content was increased. The consumption by the larvae feding on the diet havig 10 % cellulose was increased. It was determined that the larvae feeding on diet which had twice more protein than carbohydrate gave raise the pup having more pup protein content. The larvae feding on the diet having twice more carbohydrate gave raise heavier pupa and increased the pup protein content. The duration of last larval stage was extended at the larvae fed on the diet containing tannic acid (5 %) and the diet havig quinine (0.5 %), but it shortened in diet having more protein.