Numerical analysis of rock wedge stability at the roof of underground openings
Yeraltı açıklıkları tavanındaki kaya kamalarının stabilitesinin sayısal analizi
  1. Tez No: 28491
  2. Yazar: MURAT ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM ÖZGENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya Kama Stabilitesi, Sayısal Metodlar, Yeraltı Açıklıklarındaki Eklemli Kayalar, Sınr Eleman Metodu, Blok Teorisi, Rock Wedge Stability, Numerical Methods, Jointed Rock in Underground Openings, Boundary Element Method, Block Theory
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz YERALTI AÇIKLIKLARI TAVANINDAKÎ KAYA KAMALARININ STABÎLİTESİNÎN SAYISAL ANALÎZÎ ÜNAL, Murat Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Abdurrahim ÖZGENO?LU Haziran, 1993, 140 sayfa. Bu tezde, sınır eleman metodu kullanılarak yeraltı açıklıkları tavanında oluşan kaya kamalarının stabilitesi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Geliştirilen iki boyutlu sınır eleman programı, FSDD-W ile, simetrik ve asimetrik kamaların farklı süreksizlik esnekliklerindeki davranışları çalışılmış, elde edilen sonuçlar, çekme yükü, süreksizlikler boyunca makaslama gerilmesi ve kama deplasmanı göz önüne alınarak analitik çözümle karşılaştırılmıştır. Eklem su basıncının kama stabilizesi üzerindeki etkisi ayrıca çalışılmış ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Ayrıca, kama yüksekliği boyunca, farklı süreksizlik esnekliklerindeki birim deformasyon analizi ve anahtar blok prensibine bağlı olarak, kama tahkimat yükü analizi çalışılmıştır. Son olarak, süreksizliklerin yeraltı açıklıkları stabilizesiüzerindeki etkisini, Hoek ve Brown yenilme kriterine göre değerlendirebilmek için bir ön çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL ANALYSIS OF ROCK WEDGE STABILITY AT THE ROOF OF UNDERGROUND OPENINGS ÜNAL, Murat M.S. in Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr. Abdurrahim ÖZGENOGLU June, 1993, 140 pages. In this study, stability of rock wedges formed at the roof of underground excavations are investigated in detail by using boundary element method. The behavior of the symmetric and asymmetric wedges on different joint stiffnesses are studied using a modified two dimensional boundary element program, called FSDD- W. The results obtained are then compared with analytical solution considering the traction load, shear stresses developed along the discontinuity and wedge displacement. Effect of joint water pressure on wedge stability is also studied and The results obtained are discussed. Moreover, strain analysis along the wedge height for different joint stiffnesses and wedge support load analysis depending on keyblock principle are instudied. Finally, an attempt is made to evaluate the effect of discontinuities on the stability of underground openings according to Hoek and Brown failure criterion.