Aplication of the modern accident prevention techniques T.O.O.A.L. (T.K.İ)
Modern kaza önleme tekniklerinin T.K.İ./O.A.L. Müessesinde uygulanması
  1. Tez No: 28490
  2. Yazar: RIDVAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Ocak Kazalarının önlenmesi, İş Güvenliği Analizi, Kaza Maliyeti, Mine Accident Prevention, Job Safety Analysis, Cost of the Accidents
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz MODERN KAZA ÖNLEME TEKNİKLERİNİN T.K.İ. / O.A.L. MÜESSESESİNDE UYGULANMASI BOZKURT, Rıdvan Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Tevfik GÜYAGÜLER Ekim, 1993, 89 Sayfa İş kazaları işgörenlere, materyal ve ekipmana zarar vermeleri ve üretimde kayıplara yol açmaları nedeniyle kuruluşlarda insani ve ekonomik yönlerden ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle, kuruluşlarda modern kaza önleme tekniklerinin uygulanmasına başlanmalıdır. Bu çalışmada T.K.İ. / O.A.L'de 1985-1991 yıllan arasında meydana gelen iş kazalarının çeşitli yönlerden istatistiksel analizleri yapılmıştır. Analiz sonucunda, en sık meydana gelen ve en çok iş günü kaybına yol açan kazalar belirlenmiştir. Daha sonra en çok kazanın olduğu işler için İş Güvenliği Analizi yapılmıştır. İş Güvenliği Analizi, iş kazalarını önlemek amacıyla kullanılan modern ve etkili bir tekniktir. Bu teknikte her iş, işlem basamaklarına ayrılır ve her işlem basamağında kazaya yolaçabilecek potansiyel tehlikeler ve önleme yollan belirlenir. Ayrıca kaza önleme programının bir bölümü olarak ele alınması gereken iş kazalarının ekonomik boyutu da incelenmiş ve bir maliyet modeli geliştirilmiştir. İş kazalarının maliyetinin belirlenmesine yönelik çalışmalar, işletmeye kaza önleme çalışmaları için önemli bir kılavuz olacaktır. Son olarak ileride yapılacak çalışmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF THE MODERN ACCIDENT PREVENTION TECHNIQUES TO O.A.L. MINES (T.K.İ.) BOZKURT, Ridvan M.S. in Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr. Tevfik GÜYAGÜLER October, 1993, 89 Pages Occupational accidents create important problems in mines since they cause loss in production and create damage to the materials, equipment and injuries to the employees. For this reason, modern accident preventing techniques must be employed in the mines. In this thesis, the occupational accidents which happened during the years 1985-1991 in O.A.L. have been evaluated statistically. As a result of these analyses, the accidents which occur most frequently and which cause the highest incapacity days have been identified. For these kinds of accidents, Job Safety Analysis were carried out. Job Safety Analysis is a modern and effective method which is used to prevent the occupational accidents. In this technique, the job is divided into steps and for every step, potential dangers and remedies are determined. IllIn addition to that, the economic aspects of occupational accidents which is a part of accident prevention program has been examined and a cost model has been developed. Studies in the direction of identifying the cost of occupational accidents will be a guide for the organization in the accident prevention program. Finally, some recommendations are given for future studies.