Çalışan ve çalışmayan çocukların arkadaşlık ilişkileri sosyal destek algıları ve mükemmeliyetçiliklerinin incelenmesi
A study on the peer relationships, social support perceptions and perfectionism of working and non-working
  1. Tez No: 285002
  2. Yazar: GÜNEŞ SALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan çocuklar, arkadaşlık ilişkileri, sosyal destek algısı, mükemmeliyetçilik, Working children, peer relationships, social support perception, perfectionism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırmada, çalışan ve çalışmayan çocukların arkadaşlık ilişkileri, sosyal destek algıları ve mükemmeliyetçiliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya mesleki eğitim merkezlerinden 551, liselerden 839 olmak üzere toplam 1390 çocuk katılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçlarını Genel Bilgi Formu, Arkadaş İlişkileri Ölçeği, Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Destek Değerlendirme Ölçeği ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği oluşturmaktadır. Verilerin analizinde Mann Whitney U-Testi, Krulkal-Wallis Testi ve Korelasyon Katsayısı Önemlilik Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda çocukların çalışma durumlarının, çalışan ve çalışmayan çocukların yaşlarının, çalışan çocukların cinsiyetlerinin, çalışmayan çocukların anne öğrenim düzeylerinin Arkadaş İlişkileri Ölçeği'nin bazı alt boyutlarında anlamlı farklılık yarattığı görülmüştür (p0.05), Arkadaş İlişkileri Ölçeği'nin toplam puanı ile Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği'nin toplam puanı arasında anlamlı ve doğrusal bir ilişki olduğu (p0.05) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine working and non-working children?s peer relationships, social support perceptions and perfectionism. A total of 1,390 children participated in the study. Of these, 551 were from vocational education centers and 839 were from high schools. Data collection tools used in the study included a General Information Form, Peer Relationships Scale, Social Support Evaluation Scale for Children and Adolescents, and Multidimensional Perfectionism Scale. Data were analyzed by using the Mann Whitney U-Test, Kruskal-Wallis Test and Correlation Coefficient Significance Test. Regarding the Peer Relationships Scale, the results showed that children?s work status created a difference in the Opening Self and Loyalty subdimensions; the age of working and non-working children caused a difference in the Loyalty subdimension; the gender of working children caused a difference in the Commitment, Opening Self and Loyalty subdimensions; the gender of non-working children in the Commitment and Opening Self subdimensions and the overall scale; mother?s educational status for non-working children caused a difference in the Opening Self subdimension and the overall scale; and father?s educational status for non-working children caused a difference in the Opening Self subdimensions and the overall scale (p0.05); there was a meaningful and linear relationship between the overall score of the overall score of the Multidimensional Perfectionism Scale and that of the Peer Relationships Scale (p0.05).