Yemek hizmet alımı ihale dokümanları ile uyuşmazlık kararlarının incelenerek yaklaşık maliyeti etkileyen unsurların tespiti ve bilgisayarla yemek ihale hazırlık yöntemi geliştirme (TPAO örneği )
Determination of factors effecting approximate cost by analyzing the food service procurement tender documents and dispute resolutions and computerized development of food tender prearrengement method (Example TPAO)
  1. Tez No: 285001
  2. Yazar: BÜLENT MARANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. PINAR ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Programlı Maliyet Hesaplama, Mönü Planlama, Yaklaşık Maliyet, İhale Dokümanı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Gelişen ülke olarak kaynak sorunumuzun bulunduğu, tasarruflarla yaratılan kaynakların en iyi şekilde ve verimli olarak kullanılması dikkate alındığında, ihale yaklaşık maliyetinin taşıdığı önem ortaya çıkmaktadır. İdareler yaklaşık maliyeti ayrıntılı miktar ve fiyat araştırması yaparak gerçekçi fiyatlarla belirlemek zorundadırlar.Kamu harcamalarının planlanan sürede, belirlenen bütçe sınırları içinde kalınarak en ekonomik maliyetle ve istenilen kalitede gerçekleştirilmeleri gerekir. Bu itibarla, bütün ihale usullerinde rekabet ortamı yaratılmak suretiyle kaliteden ödün verilmeden talep edilen hizmeti en uygun fiyatla almak amaçlanmalıdır. İhalelerde ortaya çıkan en önemli problem, tekliflerin değerlendirilmesi işlemi ve uygun fiyat kavramı üzerinde yoğunlaşmaktadır.Bu çalışma,2007 yılı içerisinde 4734 sayılı kanuna göre yapılan yemek hizmet alım ihale dokümanları ile uyuşmazlık kararlarının incelenmesi sonucunda elde edilen bilgiler neticesinde, yaklaşık maliyeti etkileyen unsurların tespiti ve yaklaşık maliyetin hesaplanabileceği, ihale dokümanlarının hazırlanabileceği web tabanlı yemek ihale hazırlık yöntemi geliştirilmesi üzerinedir. Araştırma verileri; Kamu İhale Kurumunun www.kik.gov.tr web portalında bulunan ?Kamu İhale Bülteni Elektronik Kayıt Form? unda yayımlanan 217 adet yemek ihalesinin teknik ve/veya idari şartnameleri ile 404 adet uyuşmazlık kararları incelenmiştir. Araştırma materyalinin toplanmasında ?Bilgi Giriş Formu? kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler MS SQL ( Veri tabanı) bilgisayar programından yararlanılan veri tabanında toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a developing country, the fact that we have the problem of source and that the sources invested with savings to be used in the best and the most effective way is taken into consideration, the importance of the approximate cost of the tender ensues. The administrations have to define the approximate cost by presenting realistic prices after having made a research on detailed amount and price.It is required for public expenditures to be carried out in desired quality and with the most economical cost by not exceeding the limits of defined budget and of intended time period. In this respect, it should be aimed in all tender procedures to get the demanded service with the best possible price and without making concession from the quality by means of establishing a competitive environment. The most important problem coming out in tenders is to focus on the concept of reasonable price and the procedure of the evaluation of proposals.This study is related to overview to technical and/or administrative specifications of ?217? catering service tenders initiated within 2007 according to Law No. 4734. For the research data, technical and/or administrative specifications of 217 catering service tenders published on ?Public Procurement Bulletin Electronic Record Form? on the web portal www.kik.gov.tr of Public Procurement Authority have been analyzed. ?Data Log-in Form? has been used for collecting the Research Materials.Key Words : Computer Programmed Cost Calculation, Menu Planning, Approximate Cost , Tender Document