Water vapor transport properties of plasticized PVC films
Plastikleştirilmiş PVC?nin su buharı taşınım özellikleri
- Tez No: 285050
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ULUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastikleştirici, Fıtalat, PVC, Su Buharı Geçirgenliği, Çözünürlük Parametreleri, Plasticizer, Phthalate, PVC, Water Vapor Permeability, Solubiliy Parameter
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkilerinden dolayı DOP kulanımının kısıtlanması nedeniyle plastikleştirilmiş PVC (p-PVC) üretiminde seçenek oluşturabilecek plastikleştiriciler bulmak gerekmektedir. Bu yüzden bu çalışmada DOP ve DOP'a seçenek oluşturabilecek DIDP, DINCH, DINP, DOTP, DOA, DOM ile Polivinil Klorür (PVC) filmler hazırlanarak incelendi. Plastikleştirilmiş PVC filmlerin yapısal farklılıkları ve reçine ? plastikleştirici etkileşimi FTIR spektroskopisi ile, ısıl davranışları ısıl gravimetrik analiz (TGA) ve Diferensiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) analizi ile incelendi. P-PVC filmlerin mekanik özellikleri çekme testi ile belirlendi. Filmlerin su buharı taşınım özellikleri gravimetrik yöntem ve bu amaçla kurulmuş bir membran düzeneği ile incelendi. Polimer-plastikleştirici uyumunu öngörmek üzere Hansen Çözünürlük Parametresi hesaplandı.Kinetik bir çalışma ile filmlerin su buharı ortamında ağırlık artışı izlenerek çözünürlük ve yayınırlık değerleri sırası ile 2-9 (cm3H2O)/(cm3.kPa) ve 0.94 ? 10.14 x 10-8 (cm2/s) aralıklarında bulunmuştur. Filmlerin su buharı geçirgenlik katsayıları 12-64x10-11 mol/(s.kPa.cm) aralığında bulunmuştur.Su buharı taşınım özelliklerinin, plastikleştirici türüne, yapısına, polimer ile uyumluluğuna ve polimerde oluşturduğu serbest hacme bağlı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The restrictions on the use of DOP due to the environmental considerations and its health effects compels the producer to use alternative plasticizers in plasticized PVC (p-PVC) production. Therefore, p-PVC films prepared in this study by using DOP and the plasticizers (DIDP, DINCH, DINP, DOTP, DOA, DOM) potentially alternative to DOP were investigated. The structures and the resin ? plasticizer interaction were observed by FTIR spectroscopy, the thermal and decomposition behaviours were analysed by using DSC and TGA. The mechanical properties were determined through the tensile tests. Water vapor transport properties of PVC films have been studied by gravimetric method and via a membrane set-up. The compatibility of plasticizers with PVC was investigated by calculating Hansen Solubility Parameters.Solubility of water vapor and its diffusivity in p-PVC films were found to be between 2-9 (cm3H2O)/(cm3.kPa) and 0.94 ? 10.14 x 10-8 (cm2/s), respectively, by means of the kinetic experiments based on the mass change of p-PVC films due to water sorption. The permeability coefficients were determined to be between 12-64x10-11 mol/(s.kPa.cm).Water vapor transport properties of p-PVC films found to depend on the molecular structure of plasticizers, their compatibility with the polymer and formed free volume in the films.