Likenlerin deri sanayiinde kullanım olanaklarının araştırılması
Applicability of lichens in leather industry
- Tez No: 285080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ham deri, kromlu deri, liken, Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf, antimikrobiyal etki, Raw skin, wet-blue, lichen, Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf, antimicrobial effect
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezde Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf likeninin antimikrobiyal özelliklerinin deri sanayinde kullanım olanakları incelenmiştir.Mikrobiyolojik testler sırasında Bacillus subtilis (ATTC 6633), Bacillus cereus (CCM 99), Staphylococcus aureus (ATCC 6538-P), Escherichia coli (ATCC 11228), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Klebsiella pneumoniae (CCM 2318) ve Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) bakterileri ile Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus, Aspergillus candidus, Aspergillus flavus, Penicillium jensenii, Geotrichum candidum ve Candida albicans mikroorganizmalarının Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf likeninin aseton ve kloroform ekstraktları karşısındaki gelişimleri incelenmiştir.Araştırmalarımız sonucunda Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf likeninin aseton ve kloroform ekstraktlarının ham deri ve kromlu deriler üzerinde antimikrobiyal etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the applicability of lichen Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf?s antimicrobial properties on leather industry has been studied.During the microbiologic tests, microorganisms like Bacillus subtilis (ATTC 6633), Bacillus cereus (CCM 99), Staphylococcus aureus (ATCC 6538-P), Escherichia coli (ATCC 11228), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Klebsiella pneumoniae (CCM 2318), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) bacterias and Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus, Aspergillus candidus, Aspergillus flavus, Penicillium jensenii, Geotrichum candidum and Candida albicans are investigated over against aceton and chloroform extracts of Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf.As a result of our study it was observed that antimicrobial activity of aceton and chloroform extracts of lichen Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf has antimicrobial activity on raw skin and wet-blue.