Deri üretiminde TCMTB esaslı fungusitlerin etken madde ve deride kalıntı miktarlarının mukayeseli olarak araştırılması
A comperative study on the TCMTB based fungicides for active content and residue on leather
  1. Tez No: 285081
  2. Yazar: ERDOĞAN CAN POLATDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. METE MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TCMTB, Fungusid, HPLC, UV Spektrofotometresi, Küf direnci, TCMTB, Fungicide, HPLC, UV Spectrophotometer, fungal resistance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Organik bir materyal olan derinin fungal zararlardan korunmasına yönelik uygulamalar zaman içersinde evrilerek günümüzde TCMTB (2-(Tiyosiyanometiltiyo)-benzotiyazol bazlı fungusidlerin kullanımı neredeyse bir endüstri standardı haline gelmiştir. Geniş spektrumlu bir antifungal ajan olarak deri sanayinde yaygın kullanım alanı bulmuş olan TCMTB bazlı fungusidler pikle, tabaklanmış ve krast derilerin işlentisinde kullanılmaktadır. Son dönem elde edilen bulgular TCMTB'nin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymaktadır. TCMTB bazlı fungusidlerin kullanım oranları ve koşullarının yeniden değerlendirilmesi, çeşitli analiz yöntemleri ile üretim aşamalarında ve son üründe bulunduğu miktarların tespit edilerek kontrol altında tutulması bir ihtiyaç haline gelmiştir.Bu çalışmada piyasada farklı ticari isimlerle satılan 5 farklı TCMTB bazlı fungusid ile muamele edilen wet-blue koyun derilerinde ve flottelerinde bulunan TCMTB miktarları UV spektrofotometresi ve HPLC analiz yöntemleri ile değerlendirilerek, uygulanan derilerde ve ticari ürünlerde TCMTB konsantrasyonları tespit edilmiştir. Aynı zamanda kalıntı miktarlarının derilerin fungal direncine olan etkisi tropik çember testi ve ASTM D4576 yöntemine göre, deride en sık karşılaşılan fungus türlerinden biri olan Aspergillus niger mikroorganizmasına karşı test edilmiştir
Özet (Çeviri)
Applications to protect leather against fungal damages by evolving through time the usage of TCMTB (2-(thiocyanomethylthio)-benzothiazole) based fungicides became almost an industry standard for today. TCMTB, as a broad spectrum antifungal agent has found a wide spread usage in processing pickled, wet-blue and crust leathers. Latest findings are pointing out that TCMTB has negative effects on environment and human health. Reconsidering TCMTB usage and dosage conditions, while keeping the amount of TCMTB under control by doing various analyses thorugh production stages and at end product became a necessity.In this study; 5 different TCMTB based fungicides sold under different trade names are applied to wet-blue sheep skins. Than the skins and the baths are evaluated for their TCMTB content by using UV Spectrofotometer and HPLC analyses to determine the concentration of the active content in fungicides and residue on leather. Meanwhile the effect of the amount of the residue on the leathers fungal resistance are tested in tropical chamber and against Aspergillus niger as one of the most commonly found on leather according to ASTM D4576 comperatively.