Organik süt sığırcılığının Türkiye'de mevcut durumu ve geleceği
Current situation and future of organic dairy cattle in Turkey
  1. Tez No: 285151
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, organik süt sığırcılığı, konvansiyonel süt sığırcılığı, mevzuat, Türkiye, Organic agriculture, organic dairy cattle, conventional dairy cattle, legislation, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasında organik süt sığırcılığının genel esaslarından sözedilerek, Türkiye'de mevcut durumu hakkında bilgi verilmiş ve geleceğine yönelik çözüm önerilerine değinilmiştir. Diğer yandan Türkiye'de organik süt sığırcılığı alanında faaliyet gösteren işletmelerden, Arif Gürdal Tarım İşletmesi ve Doğan Organik Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş. Organik Süt Sığırcılığı İşletmesi ile bu işletmeye bağlı 2 adet sözleşmeli üretici ziyaret edilmiş ve elde edilen bulgular saha çalışması kapsamında sunulmuştur.Türkiye'de organik süt sığırcılığı konusunda tüketiciler ve yetiştiriciler açısından çeşitli sorunlar yaşandığı görülmektedir. Tüketicilerin yeterince bilinçli olmamaları ve organik ürünlerin fiyatlarının yüksekliği talebi etkilemektedir. Türkiye'de organik süt sığırcılığı konusunda desteklerin bulunmaması, girdi maliyetlerinin yüksek olması ve pazarlama olanaklarının yetersizliğinden dolayı da yetiştiriciler çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Ülkede yaşanan bu sorunların çözümü için, devlet tarafından yeterli desteklerin sağlanması, pazar olanaklarının artırılması, girdi maliyetlerini azaltıcı önlemlerin alınması ve tüketicilerin bilinçlendirilerek organik süt ürünlerine yönelmelerinin sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the basic principles of organic dairy cattle were mentioned, some information about current situation of organic dairy cattle in Turkey were given and also some solutions on its future were mentioned. On the other hand, some of the organic dairy cattle operations in Turkey, Arif Gürdal Agricultural Operation and Organic Dairy Cattle Operation of Doğan Organic Products Industry and Trade Inc. and two contracted dairy farmers connected to the latter were visited and the results obtained were presented within the scope of field study.It is known that there have been some problems in terms of consumers and dairy farmers in Turkey about organic dairy cattle. The lack of sufficiently conscious consumers and the high prices of organic products affect the demand. Dairy farmers also have some other problems in Turkey due to not having subventions for organic dairy cattle, high input costs and insufficient marketing opportunities. In order to solve these problems in Turkey, sufficient subventions should be provided by the government, marketing opportunities should be increased, measurements should be taken to reduce input costs and consumers should be oriented to organic dairy products by raising awareness of them.