Pozitron emisyon tomografi?bilgisayar tomografi (PET-CT) uygulamalarında hastanın aldığı radyasyon dozunun belirlenmesi
Determination of the radiation dose received by the patient during positron emission tomography ? computed tomography (PET-CT) procedures
- Tez No: 285174
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BAYBURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PET - BT, TLD, Kanser, Hasta Dozu, PET - CT, TLD, Cancer, Patient Dose
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışması üç kısımda incelenebilir. İlk kısımda, Termolüminesans Dozimetrelerin (TLD) kalibrasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Böylece Termolüminesans Dozimetre içerisindeki mevcut enerji tuzaklarının tamamen boşaltılması sağlanmıştır. Daha sonra bu dozimetreler ışık almayan özel siyah bantlar arasına konularak ışınlama için hazır hale getirilmiştir.İkinci kısımda, hazır hale gelen Termolüminesans Dozimetreler hastaların baş, boyun, kalp ve mesane bölgelerine çekim esnasında yerleştirilerek dozimetrelerin ışınlanması sağlanmıştır. Işınlanan dozimetreler Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nde bulunan lüminesans laboratuvarında okunmuştur.Üçüncü kısımda ise, TLD fırınında okunan dozimetrelerden nC (nano Coulomb) cinsinden değerler elde edilmiştir. Okunan bu TLD'ler okuyucu kalibrasyon faktörü kullanılarak direkt olarak soğurulan doz birimi olan mGy (miliGray) birimine dönüştürülmüştür. Çıkan her bir değer uluslararası komisyon ve komiteler ICRP, Nureg/CR ve MIRD raporlarındaki değerlerle karşılaştırılarak, ölçülen sonuçların tavsiye edilen değerler ile uyum içerisinde olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study can be examined in three parts. In the first part, the calibration of Thermoluminescence Dosimeters (TLD) has been done. Thus, complete release of the existing energy traps inside the Thermoluminescence Dosimeter has been accomplished. Later these dosimeters have been made ready for irradiation by placing them between special black bands that do not receive any light.In the second part, the Thermoluminescence Dosimeters that had been made ready were placed in the head, neck, heart and bladder regions of the patients during the procedure and thus the dosimeters were irradiated. The irradiated dosimeters were read in the luminescence laboratory of Ege University, Institute of Nuclear Sciences.In the third part, values in terms of nC (nano Coulomb) have been obtained from the dosimeters read in the TLD oven. These TLDs that have been read have been transformed to the directly absorbed dose unit of mGy (milliGray) by using the reader calibration factor. Every value elicited has been compared with the values in the international commission and committees ICRP, Nureg/CR and MIRD reports and the calculated results have been observed to be in accordance with the recommended values.