Erkek farelerin reprodüktif sistemi üzerine butylcyclohexyl phthalate (BCP)'ın toksikolojik etkilerinin belirlenmesi
Determination of toxic effect of butylcyclohexyl phthalate (BCP) on male reproductive system
- Tez No: 285193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ KARABAY YAVAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Butil siklohekzil fitalat, erkek fare, testis, sperm morfolojisi, Butyl cyclohexyl phthalate, mal emice, testes, sperm morphology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Fitalatlar çok yayın olarak kullanılan plastikleştiricilerin büyük bir sınıfını oluşturmaktadır. Birçok fitalat sınıfının erkeklerde gelişimin eşeysel farlılaşma periyodunda androjen üretimini baskılayarak fetal endokrin toksisitesi ve postnatal reprodüktif malformasyonlar oluşturduğu bilinmektedir. Fitalatlar, östrojenik özelliklere sahip birçok kimyasal sınıfından yalnızca biridir. Bu çalışmada ise, daha önce hiçbir toksikolojik verisi ortaya konmamış bir fitalat olan butil siklohekzil fitalatın (BCP) erkek reprodüktif sistemi üzerindeki toksik etkileri ortaya konmuştur.BCP' nin farklı konsantrasyonları (100 mg/ kg, 200 mg/ kg and 400 mg/ kg) ve kontrol grubu (0.1 ml % 0.9 serum fizyolojik/fare), oral olarak 28 gün boyunca ferkek farelere uygulanmıştır. Çalışmamız sonunda, testis ve cauda epididimis örnekleri alınmıştır. BCP' nin farklı dozları uygulanan farelerin final total vücut ağırlıkları, kontrole oranla ve başlangıç ağırlıklarına oranla herhangi değişiklik göstermemiştir. Yine tüm uygulama gruplarında bulunan fareler, testis ve cauda epididimis ağırlıkları bakımından ve rölatif organ ağırlığı bakımından kontrole göre ve kendi aralarında herhangi bir önemli farklılık göstermemiştir. Testislerde yapılan histopatolojik incelemelerde, BCP, tubuli seminiferi contorti' lerde doz artışına bağlı olarak şekil bozukluğu, intersitisyumda ödem, defektif tubul ve spermatojenik hücre serilerinde dejenerasyona sebep olmuştur. Ayrıca, cauda epididimisde doz artışına bağlı olarak sperm sayısında ve canlılığında azalma kaydedilmiştir. Bununla birlikte BCP testislerde lipit peroksidasyonuna sebep olmamaktadır. Sonuç olarak Butil siklohekzil fitalatın erkek reprodüktif sistem üzerinde toksik etkilere sebep olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Phthalates constitute a large class of plasticizer compounds that are widely used for many consumer product applications. More members of the phthalate class of compounds are known to induce male fetal endocrine toxicity and postnatal reproductive malformations by disrupting androgen production during the sexual differentiation period of development. Phthalates are just one of the many classes of chemicals that have been implicated as having estrogenic properties. In this project, the determination of toxic effects on male reproductive system of Buthyl cyclohexil phthalates (BCP) which has not been studied previously were aimed.Three different concentrations of the BCP (100 mg/ kg, 200 mg/ kg and 400 mg/ kg) and a control group (0.1 ml % 0.9 saline per mouse) were designed for the experiment. The BCP was orally applied for 28 day. At the end of experiment, testes and cauda epididymis samples were taken from mice. Body weights of animals were showed no significant differences between treatment groups and control. There were no significant differences in the relative weights of testes and cauda epididymis in any of the experiment groups.In histological examinations, BCP caused a dose-dependent increase on histopathological changes in testes of mice such as degenerations in tubuli seminifer contorties, edema in some area of intersitisium, defective tubule and degenerations in spermatogenetic cell lines. Also, in cauda epididymides as increasing doses there are significant decreases in sperm count and motility. But, BCP caused no lipit peroxidation on testes.We can conclude that, Buthyl cyclohexil phthalates has toxic effects on male reproductive system.