Yavuzeli?Araban (Gaziantep) dolayının stratigrafisi ve Fırat formasyonu resifal kireçtaşlarının doğal yapı malzemesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
The stratigraphy of Yavuzeli-Araban area (Gaziantep) and investigation of the status of Firat formation reefal limestones as natural building materials
- Tez No: 285245
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fırat Formasyonu, Gaziantep Jeoloji, Doğal Yapı Malzemeleri, Yavuzeli, Araban, Fırat Formation, Geology of Gaziantep, Natural Construction Materials, Yavuzeli, Araban
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Yavuzeli-Araban ilçeleri (Gaziantep) arasında bulunan bölgenin stratigrafisi ve bu bölgede mostra veren Fırat Formasyonu Resifal kireçtaşlarının doğal yapı malzemesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Yapılan çalışmada bölgenin stratigrafisi ortaya konmuştur. Temel birim olarak Tersiyer döneminde çökelmiş Oligo-Miyosen yaşlı kireçtaşı yapılışlı Fırat formasyonu, üzerine açısal uyumsuzlukla Miyosen yaşlı göl ve akarsu ortamında çökelmiş kumtaşı, marn, şeyl yapılışlı Şelmo formasyonu gelmektedir. Açısal uyumsuzlukla Şelmo Formasyonu üzerine Yavuzeli bazaltları gelmektedir. Bu birimlerin üzeride Kuvaterner yaşlı alüvyon ve yamaç molozu yer almaktadır.Yapılan çalışma kapsamında bölgenin 1/25000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanmış ve Fırat Formasyonu Kireçtaşlarından alınan numuneler üzerinde yapılan deneyler ile bu birimin mühendislik özellikleri araştırılmıştır. Sedimanter petrografik, kimyasal, fiziksel ve mekanik özelliklerini belirlemek amaçlı olarak yapılan deney sonuçlarına göre Fırat Formasyonu kireçtaşlarının doğal yapı malzemesi olarak kullanılabilirliği hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the stratigraphy of the region between Yavuzeli - Araban Area (Gaziantep) and the usability of Fırat Formation Reef limestone that outcrop in this region as natural building materials have been investigated. The stratigraphy of the region has been introduced. As the basic unit Oligocene-Miocene aged Fırat Formation deposited during Tertiary period, Selmo Formation that Miocene aged, made of sandstone that deposited by lakes and streams, marl, shale is located as discordant on this unit. The Yavuzeli Basalt is located as discordant on Selmo Formation. The uppermost unit the Quaternary alluvial and slope rash are located.Within the scope of the study area a 1 / 25000 scaled geological map has prepared and engineering features of limestone have been investigated by some experiments on the samples taken from the Fırat Formation Stones. According to the results of the experiments made for the purpose of determining petrographic, chemical, physical and mechanical properties, usability of the Fırat Formation limestone as a building material have been evaluated.