Doğu Akdeniz bölgesi turunçgil bahçelerindeki karınca türlerinin (Hymenoptera:Formicidae) saptanması ve bazı Hemiptera türleri ile ilişkilerinin araştırılması
Research on Formicidae (Hymenoptera) species on citrus trees in East Mediterranean region of Turkey and relations with some species of Hemiptera
- Tez No: 285280
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Planococcus citri, Ceroplastes floridensisFormicidae, Biyolojik mücadele, Citrus, Planococcus citri, Ceroplastes floridensis, Formicidae, Biological control
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Doğu Akdeniz Bölgesi turunçgil bahçelerinde Hemiptera takımına ait zararlılarla birlikte bulunan karınca türleri ile bu türlerin tercih ettiği zararlı türler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca turunçgil bahçelerinde bulunan karıncaların, turunçgil ağaçları üzerindeki unlubit ve doğal düşmanlarına olan olumlu ya da olumsuz etkileri de belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışma sonucunda, Doğu Akdeniz Bölgesi turunçgil ağaçları üzerinde, Camponotus samius spagnolinii Emery, Crematogaster auberti cfr., Cremastogaster ionia Forel, Lasius turcicus Santschi, Messor structor cfr., Nylanderia sp., Pheidole pallidula Nylander, Plagiolepis schmitzii cfr., Tapinoma erraticum cfr. ve Tapinoma sp. ( Hymenoptera: Formicidae) olmak üzere 10 farklı karınca türü saptanmıştır. Bu karınca türlerinden L. turcicus ve P. schmitzii türleri birbirine yakın yaygınlık ve yoğunlukta rastlanılan türler olmuştur. Diğer taraftan, Formicidae türlerinin Planococcus citri, Ceroplastes floridensis ve predatör türlerin popülasyonu üzerinde etkisinin araştırıldığı çalışmada, karınca aktivitesinin olması ya da olmaması, unlubit ve predatör aktivitesini önemli derecede etkilemediği, ancak yıldız koşnili popülasyonuna pozitif etkide bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to reveal the effects of ants on biological control of Planococcus citri Risso (Hemiptera: Pseudococcidae) on citrus orchards in East Mediterranean Region of Turkey. As a result of this study, ten different ant species were determined namely, Camponotus samius spagnolinii Emery, Crematogaster auberti cfr., Cremastogaster ionia Forel, Lasius turcicus Santschi, Messor structor cfr., Nylanderia sp., Pheidole pallidula Nylander, Plagiolepis schmitzii cfr., Tapinoma erraticum cfr. ve Tapinoma sp. (Hymenoptera: Formicidae). L. turcicus and P. schmitzii were the most abundant among these species. Also, we conducted on ant-excluded and ant-tended experiments in a citrus orchard to evaluate the impact of ant species in Mediterranean on populations of P. citri and Ceroplastes floridensis Comst. (Hemiptera: Coccidae). Our results showed that the exclusion of ants from the canopies didn?t change, instead of reducing P. citri abundance, but increased C. floridensis.