Türkiye'nin orman ürünleri dış ticaretinin çekim modeli ile incelenmesi
Investigation of foreing trade of forest products of Turkey with gravity model
- Tez No: 285373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİ CEMİL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Wood Products, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri, Ticaret, Türkiye, İhracat, İthalat, Çekim modeli, Forest Products, Trade, Turkey, Export, Import, Gravity model
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Küreleşmenin ekonomik sınırları aşması ile birlikte birçok ülke ticarette oluşan engelleri azaltarak, Dünya ticaret hacminden daha fazla pay almak istemektedir. Ürün grupları genelinde yapılan ihracat ve ithalat, ticaret ortakları tarafından doğru analiz edildiği takdirde ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Orman ürünleri sanayi sektörü Türkiye'nin dış ticaret hacmi içerisinde olması gereken konumundan oldukça uzak bir yapıdadır. Yapılacak incelemelerle bu eksiklik giderilebilecek ve dış ticaret içerisinde hak edilen yer sağlanabilecektir. Bu çalışmada Türkiye'nin Dünya genelinde sahip olduğu orman ürünleri ihracat ve ithalat miktar ve hacminin iki farklı aşamada belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için 2003 ? 2008 dönemine ait orman ürünleri panel veri seti çekim modeli yöntemiyle incelenmiştir. İhracat ve ithalat miktarları bağımlı değişken olmak üzere, ülkelerin sahip olduğu endüstriyel odun miktarları, ticaret yapılan ülkenin ekonomik büyüklüğü, ülkenin nüfusu, başkentler arası uzaklığı, konuşulan dili ve ülkelerin sınır komşuluğu bağımsız değişken olarak kullanılmıştır.Yapılan analiz sonuçlarına göre, ihracatçı ve ithalatçı ülkelerin GSYİH'larının ticaret akımları üzerindeki pozitif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ülkelerin ekonomik ve nüfus büyüklüklerinin ticaret hacmini olumlu, aradaki uzaklıkların ise olumsuz etkilediğini görülmektedir. Ampirik bulgular Türkiye'nin orman ürünleri ticareti ile dış ticaret arasında pozitif ve güçlü bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization exceeds the economic limits, so that many countries want to get more share world trade volume by reducing barriers in trade. As long as export and import, which done in general product groups, are analyzed correctly by trade partners, they make a contribution to economic growth and development. Forest products industry sector has different structure from expected in Turkey?s foreign trade volume. This deficiency can be compensated with investigations and evaluations, and so due place can be gotten in foreign trade. In this study, it is aimed to determine worldwide quantity and volume of forest products? export and import of Turkey. Therefore, panel data set between 2003 and 2008 is examined by gravity model. Export and import quantity are dependent variables. Industrial wood of the countries, economic size of trading countries, population of the country, distances between capital cities, language and border conterminous countries are used as independent variables.According to the results, it is determined that GDP of exporting and importing countries have positive effect on trade flows. Economic and population size of countries have positive effect on trade flow but distance has negative effect on it. Empirical findings show that there is a positive and strong relationship between foreign trade of forest products and foreign trade in Turkey.