Beşikdüzü yöresinde gıda amaçlı kullanılan bitkiler
Food plants in the vicinity of Beşikdüzü
  1. Tez No: 285404
  2. Yazar: YASEMİN UZUN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER CEMAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Yemeklik Bitki, Flora, Trabzon, Beşikdüzü, Ethnobotany, Plant species as food product, Flora, Trabzon, Beşikdüzü
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yapılan bu çalışmada Beşikdüzü İlçesi'ndeki 6 köy, 1 belde ve 1 mahallenin floristik içeriğinin saptanması ve gıda ürünü olarak kullanılan bitki taksonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma alanı, bitki coğrafyası yönünden; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ve Avrupa-Sibirya Floristik Bölgesi'nin Kolşik sektöründe yer almaktadır. Bu araştırma alanında yapılan çalışma sonucunda, Pteridophyta ve Spermatophyta bölümlerine ilişkin 57 familya ve 124 cinse ait toplam 157 vasküler bitki taksonu saptanmıştır. Araştırma alanında saptanan 157 taksonun yöre halkı tarafından 33 âdetinin (% 21) gıda ürünü, 56 âdetinin (% 36) ise tıbbi bitki olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Gıda ürünü olarak kullanılan bitki taksonlarının yöresel isimleri, kullanılan organları ve kullanım şekilleri, tıbbi bitki olarak kullanılan bitki taksonlarının ise yaygın isimleri, kullanılan organları, kullanım alanları ve kullanım şekilleri belirlenerek, metin içinde verilmiştir. Araştırma alanında 52 (% 33,12) taksonun fitocoğrafik bölgesi belirlenebilmiştir. Bu taksonlardan 47 âdeti (% 29,93) Avrupa-Sibirya, 2 âdeti (% 1,27) İran-Turan ve 3 âdeti (% 1,91) Akdeniz elementidir. Ayrıca alanda 6 adet (% 3,82) kozmopolit ve 7 adet (% 4,46) egzotik takson saptanmıştır. Araştırma alanında 1 adet (% 0,64) nadir takson saptanmış ve bu bitkinin IUCN kategorilerine göre tehlike durumu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the floristic composition of six villages, one town and one district in Beşikdüzü and also to gather information about plant species which have traditionally usage as a food product. The study area is located in Colchis sector of Euxine province of the Euro-Siberian floristic area from phytogeographical point of view. A total of 157 vascular plant taxa related to 57 families and 124 genera were identified. It is found out that, 33 (21 %) of total taxa were used as a food plant, 56 (36 %) of total taxa were used as medicinal purposes. Local and common names of food and medicinal plants, their organs which are used and the type of usage were indicated in the text. Floristic regions of 52 (33.12 %) taxa were able to determined in the study area. 47 (29.93 %) of these are Euro-Siberian element, 2 (1.27 %) of these are Irano-Turanian element and 3 (1.91 %) of these are Mediterranean element. Also 6 cosmopolitan (3.82 %) and 7 alien (4.46 %) plants were determined in the area. Only one rare plant species was determined in the study area and it was classified according to IUCN threat categories.