Hidrofilik-lipofilik linkerler
Hidrofyl-lipofyl linkers
- Tez No: 285419
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrofilik - Lipofilik Linker, Mikroemülsiyon, Çözünürleştirme, Surfaktant, Sodyum naftalin sülfonat (SNS), Dodekanol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Surfaktantların su ve yağlarla etkileşimini artırmada asıl problem özellikle yağ fazında alkil zincirinin yüksek hidrofibisiteye sahip olmasıdır. Bu güçlük hidrokarbonun zincir uzunluğunu artırmak suretiyle aşılmaya çalışılmıştır. Dodekonal gibi surfaktant yağ etkileşimini artıran alkoller lipofilik linker olarak isimlendirilir. Hidrofilik linker kavramı ise alkil naftalin sulfonat gibi moleküllerle tanıtılır.Dört bileşenli bir sistemin faz davranışı iki bileşenin ağırlıkça oranları sabit tutularak hazırlanan uyarlanmış üçlü faz diyagramı ile gösterilir. İlgili faz diyagramının tek fazlı alanı çözünürleştirme parametresi olarak tanımlanmıştır. SDS-1-bütanol-n-heptan-tuzlu su, LAS-1-bütanol-n-heptanol-tuzlu su ve CTAB-1-bütanol-n-heptan-tuzlu su'dan oluşan sistemlerde ağırlıkça % 60 dan fazla çözünürleştirme saptanmıştır.Dodekanol ve alkil naftalin sulfonatla sağlanan çözünürleştirmedeki artışın önemli ölçüde olduğunu kaydetmek gerekir. Lipofilik ve hidrofilik linkerin birlikte kullanılması ile daha da yüksek oranda çözünürleştirme elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
The main problem in increasing the interaction of the surfactant with both oil and water is,on the oil side,particularly because of the large hydrophobicity of a straight alkyl chain.The diffuculty can be overcome by increasing the effective length of the hydrocarbon.Polar compaunds such as dodecanol is called as lipophilic linker that improves the interaction of the surfactant with oil.The hydrophilic linker concept is tested with alkyl naphtalene sulfonates.The behavior of a four-component system is described on pseudoternary phase diagrams in which the weight ratio of surfactant and cosurfactant was fixed.The solubilisation parameter ,% AT, was estimated as the monophasic areas of the relevant phase diagrams.Over 60 wt % water can be solubilized in systems consisting of SDS-1-butanol-n-heptane-brine , LAS-1-butanol-n-heptane-brine and CTAB-1-butanol-n-heptane-brine at the surfactant/cosurfactant ratio of 1:2.It is worth nothing that the solubility improvement provided by dodecanol and alkyl naphtalene sulfonate is enhanced .An even better solubilisation improvement is attained when both lipophilic and hydrophilic linker additives are used.Key Words : Hydrophilic ? Lipophilic Linkers, Microemülsion, Solubilization, Surfactant, Sodium naphtalene sulfonates(SNS), Dodecanol.