Van'da yonca küskütü (Cuscuta approximata Bab.)'nün bulaşma yollarının belirlenmesi
Deternination of infestation mechanisms of alfalfa dodder (Cuscuta approximata Bab.) in Van
- Tez No: 285520
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, küsküt (Cuscuta approximata), tohum, bulaşma yolları, Alfalfa, alfalfa dodder (Cuscuta approximata), seed, infestation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Son yıllarda küsküt Van'da yonca (Medicago sativa L.) tarımında önemli ölçüde sorun olmaktadır. Son yıllardaki bu bulaşıklığın sebeplerini anlayabilmek ve küskütle mücadelede başarılı olabilmek için bulaşma yollarının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma ile Van'da yonca ekiliş alanlarında sorun olduğu belirlenen küçük tohumlu yonca küskütü (Cusucta approximata Bab.)'nün bulaşma yolları ve ne oranda bulaştığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Van genelinden 26 tarla toprağı, 100 sulama suyu, 25 çiftlik gübresi ve 94 yonca tohumluğu örneği alınmış, bu örnekler içinde küçük tohumlu yonca küskütü tohumu aranmıştır. Örneklerde bulunan küçük tohumlu yonca küskütü tohumlarının il ortalamaları; yonca tohumluğunda 6664, toprak örneklerinde 21, hayvan gübresinde 524 adet olarak tespit edilmiştir, sulama suyunda ise küsküt tohumuna rastlanmamıştır. Elde edilen verilerde en fazla bulaşma çiftlik gübresiyle Muradiye-Çaldıran, yonca tohumluğuyla Erciş ve toprakla Gürpınar bölgesinde olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Van'da küçük tohumlu yonca küskütü tohumunun en fazla yonca tohumluğuyla bulaştığı, ikinci önemli bulaşma yolunun ise çiftlik gübresi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, dodder is a significant problem in alfalfa agriculture in Van. To identify the ways of infection has great importance to understand the reasons of infection in recent years and to be succesful in the fight against dodder. With this study, it was aimed that the ways of infection of small seeded alfalfa dodder which has problems in a small seeded growing areas and determining what extent it spreads. With this purpose, 26 field soil, 100 irrigation water , 25 farm manure, 94 samples from alfalfa dodder were taken around Van and alfalfa dodder seed was researched in these samples. Provincial averages of the alfalfa dodder seed of the samples have been proved as 6664 in alfalfa seeds, 21 in soil samples, 524 in farm manure, dodder seed was not found in the irrigation water. With the data that have been gained, the maximum transmission was found in Muradiy-Çaldıran with farm manure, in Erciş with alfalfa seed and in Gürpınar with soil. As a result, it is proved that alfalfa dodder mostly spreads with alfalfa dodder seed and farm manure is the second important way of infection.