Etlik piliç karmalarına portakal kabuğu (Citrus sinensis L.) uçucu yağı ilavesinin broyler performansına etkileri
Effects of the supplementation of essential oil isolated from orange peel (Citrus sinensis L.) to broiler diets on the performance
- Tez No: 285519
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Orange Essential Oil (Citrus sinensis L.), Broiler, Performance, Blood Parameters, Microflora of Small Intestine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada, etlik piliç karmalarına portakal kabuğu (Citrus sinensis L.) uçucu yağı (PKUY) ilavesinin broyler performansı, bazı kan parametreleri ve ince bağırsak mikroflorasına etkisi incelenmiştir.Araştırmada, 432 adet etlik civciv kullanılmış ve deneme 6 hafta sürdürülmüştür. Etlik piliç karma yemlerine kontrol (1. Grup), 50 mg/kg (2. Grup), 100 mg/kg (3. Grup) ve 150 mg/kg (4. Grup) PKUY ilave edilmiş ve 4 farklı rasyon kullanılmıştır.Etlik piliç karmalarına PKUY ilavesinin canlı ağırlığa etkileri 1. ve 5. haftalar hariç, önemli (P0.05) bulunmuştur.Sonuç olarak, karmalara 150 mg/kg PKUY ilavesinin broyler performansı, kan değerleri ve ince bağırsak florası üzerine olumlu etkilerinin olduğunu söylemek mümkündür.Anahtar Kelimeler : Portakal Kabuğu Uçucu Yağı (Citrus sinensis L.),Etlik Piliç, Performans, Kan Parametreleri, İnce Bağırsak mikroflorası
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of essential oil isolated from orange peel (OEO) added to broiler diets on the performance, some blood parameters and microfloras of small intestine were examined.In the research , 432 broiler chickens were used and the experiment lasted for six weeks. In the experiment, 0 (1st group), 50 (2nd group), 100 (3rd group) and 150 mg/kg (4th group) of OEO (Citrus sinensis L.) were added to broiler diets and 4 different diets were used.The effect of OEO added to broiler diets on the live weights were found significant (P0.05)As a result, the addition of 150 mg/kg OEO to the broiler diets could be said to have positive effects on broiler performance, blood parameters and microflora of small intestine.